Vitaminer och andra tillsatser i kroppen

Vitaminer, är det hjälp i kroppen, eller tillsats

Hur är det, börjar du fundera på alla tillsatser som tydligen behövs när kroppen börjar få en anständig ålder? Jag tycker TV-reklamen, och all annan reklam också för den delen börjar översvämmas av sådant som man ska stoppa i kroppen, och så löser det alla problem, med ledvärk, hjärtsvikt, altzimers, och allt vad man kan råka ut för.
Personligen tycker jag det blir lite knepigt när inte min läkare, hon som verkligen bryr sig om min kropp och har massor av kunskap, inte rekommenderar några tillskott. Inte ens någon vitamintablett behöver jag.
Hon har däremot gett mig andra mediciner, sådant som jag behöver för min diabetes. När jag för frågan på tal om tillskott, så svarar hon alltid med en motfråga, hur äter du? När jag har rabblat en stund, bland mina senaste menyer, så håller hon upp handen och avbryter mig, Lite mera fisk och sallad skulle nog inte skada, men i övrigt äter du variationsrikt och bra.
Så skippa alla tillskott, det behöver din inga av. Jag har, vid sidan av läst lite om både C och D-vitamin, och det skulle man troligtvis behöva lite tillskott av. Trots att jag bor på den solrikaste delen av Sverige, så räcker det ändå inte till.
När jag gjorde research inför den här artikeln, så kom det fram att det är D-vitamin som saknas om man inte vistas tillräckligt länge i solen, vilket i sin tur kan ge benskörhet och man kan på ett enklare sätt bryta ben när man trillar. Det är bara att titta ut och se hur det ser ut, snö och halka överallt. Snurrar man på rumpan, så kanske lite mera D-vitamin räddar från ett besök på sjukhus. Jag har nu hittat brustabletter som D-vitamin, då också med smaker.
Jag har det till min frukost, i med en tablett, och fyll på med kolsyrat vatten. Det blir frukostens höjdare, jag lovar. Här kan du läsa mera om Vitaminernas betydelse
Nåväl, det jag också läst ut är att man kan inte överdosera, ja om man nu inte häller i sig en hel burk på en gång, det är inte avsikten, utan följ anvisningar, så blir det lysande. Om man skippar brustabletten, så kan man få i sig dagsbehovet ändå, bland annat genom att äta 71 gram kantareller, en makrillfilé eller en bra bit lax.
Du som läst tidigare har säkert noterat att jag är ganska kräsen, jag avstår gärna från fisk och svamp. Så för min del finns det bara två alternativ, flytta till Spanien eller Grekland över vintern, eller ta en brustablett till frukosten. Hustrun gillar inte tanken på att jag ska bo, ensam, i utlandet, hon vill ha lite mera nytta av mig, så brustabletten blir mitt alternativ.
C-vitaminer är betydligt enklare. Jag brukar ta med mig några kilon apelsiner när jag gör veckans inköp. Dagsbehovet tillfredsställs genom en stor apelsin, en halv paprika eller 90 gram broccoli. Det sista är inte kul, och paprika har vi sällan hemma, finns det så går det i salladen.
Men en stor apelsin om dagen, det slinker utan problem ner. Då kan jag egentligen skippa tabletten, tycker du, du har alldeles rätt. Det är inte varje dag den får följa med, jag har ställt burken lite bakom. Men liksom brustabletten, så är den väldigt god. Just nu minns jag inte smaken. Det finns säkert med en massa olika smaker.
Andra grejer som ibland kan behövas, förutom vitaminer, är Mineraler och Antioxidanter. Här ska man vara lite uppmärksam, för här kan man överdosera. Det kan i sin tur ge din kropp lite skador. För Antioxidanter är det till och med bevisat att för höga doser ger skador på kroppen. Det finns tydligen kosttillskott med högt innehåll av antioxidanter kan vara skadliga för hälsan. Följ länken till Livsmedelsverket och kolla.
Tipset är på alla sidor jag har läst, och även från min läkare, stoppa i dig lite av varje av maten, så ska du klara dig utan tillskott. Jag kan tillägga att jag hellre även god mat än att jag petar i mig en massa piller, det får jag nog av med min medicin. Så följ mitt råd, det råd som de flesta har gett mig: Häng i några kilon apelsiner nästa gång du veckohandlar, och några burkar med makrill.
Tidigare när vår hund levde, så var han familjens största makrillätare. Hustrun och han delade på en burk av denna anrättning, jag tror att det var hans absoluta favoritmat, han skulle säkerligen kunnat leva enbart på makrill. Nu är det ingen höjdare, hans huvudsakliga kost var hans hundmat, och så fick makrillen bli lite toppen på moset.
När han vid fåtal gånger skulle ha medicin, så kunde man ibland locka med en bit leverpastej omkring tabletten. Han var så smart, eller så såg han när man lindade in tabletten, så ibland petade han bort detta, och tog bara hand om vinsten. Jag visste ju då var räddningen var, ja du gissade rätt, Makrill.

Vitaminer - det finns gott om dessa i apelsiner.
Vitaminer – det finns gott om dessa i apelsiner.