Topplista besöksmål i Sverige

Här ska jag nu visa på en topplista över städer och platser du kan ha på din lista över besöksmål. Det är tio stycken som av olika anledningar finns med. Jag motiverar under varje rubrik:

Topplista 1 – Hansestaden Visby


Det är min hemstad, och jo jag kan nog anses vara väldigt partisk i sammanhanget. Men vilken plats eller stad slår detta. Här kan du spatsera i gränder och ibland titta in i hus som stått på samma plats i över åttahundra år. Du kan smyga dig in i den botaniska trädgården, som grundades 1855 och som visserligen har ändrats en hel del sedan dess Du kan njuta av ett tulpanträd eller kanske mullbärsträdet. Allt under uppsyn av Carl von Linné som står staty vid ingången. När du är nöjd med detta, så tar du med dig din käresta och tar dig ut genom den trånga kärleksporten och hamnar nästan i havet. Du har nu passerat Visby Ringmur, en byggnad som har några år på nacken. Man började bygga den på sent tolvhundratal, historiens vingslag ligger nu nära.

Topplista besöksmål i Sverige 1

Topplista 2 – Gamla stan i Stockholm


Även detta är en plats med anor, dock yngre än Visby. Det förtar inte känslan när man njuter av denna plats att vara med på topplista.. På stortorget har du en hel del restauranger som du kan njuta av. Och här finns börshuset, du vet, där svenska akademin har sitt huvudsäte.

Topplista - Gamla stan
En av gatorna i Gamla stan Stockholm.

3 – Göteborg – Hagakvarteren


Åter en historisk plats, om än ganska ung, man planerade stadsdelen på sextonhundratalet. Trots den tidiga planeringen är det de så kallade landshövdingehusen som man känner igen i området. Först en bottenvåning av sten och däröver två våningar av trähus. Dessa hus är byggda mellan 1870 och 1940. Konstruktionen kommer sig av att man fick inte bygga högre än två våningar om det var trähus. Satte man bottenvåningen i sten, så blev det tre våningar som höll sig inom byggnadsreglerna. I Hagakvarteren ska man inte enbart njuta av de vackra landshövdingehusen, det är fikat som lockar. Det sägs att det är knappt en meter till närmaste fika här i Haga, och plocka med en Hagabulle, så behöver du ingen lunch. Fikat räcker länge.

Varbergs torg

Den här platsen ska du besöka antingen på en onsdag eller en lördag, det är då staden har sina marknadsdagar. På vintern är det lite färre stånd, men på sommaren är det stor livlighet. Vill du koppla av så glider du givetvis in på Asia Spa, en riktig njutbar avkoppling mitt i staden.

ÅRE


Jag är ännu ganska imponerad av att man lyckas få in så mycket på så liten plats. Åre måste vara ett av landets mest tätbebygga platser, utan att det ser tätt ut. Du måste åka dit och titta själv.

Malmö – Lilla torg


Är du hungrig så är detta platsen. Här finns det en uppsjö av krogar, de allra flesta med utmärkt mat. Det ligger dessutom bara några meter från järnvägsstationen, bara det gör platsen fullt besöksbar. Så passa på nu.

Ängelholms centrum


Jag kan inte riktigt peka på det, men Ängelholms centrum ger mig ett lugn och tillfredsställelse utöver det vanliga. Det kan bero på att Rönne å glider igenom staden.

Simrishamns centrum


Jag gillar dess byggnader och atmosfär. Här kan man verkligen glida omkring.

Åhus centrum.


Utloppet av Helge å, bidrar givetvis till atmosfären i denna spritstad. Några härliga byggnader, ett torg som är välbesökt och så ett antal restauranger av god klass som ligger bredvid Helge å. Man får inga smakprov av spriten, men det finns en uppsjö av glasstånd, och det räcker för att tillfredställa mina smaklökar.

Ystad centrum


Jo, jag ska genast erkänna, det är Wallander som lockat hit mig. In på turistbyrån och hämta ut din karta över Wallander, och sedan har du minste en hel dag där du kan smyga omkring och njuta av alla trevliga hus och inspelningsplatser. Du behöver kanske vara lite wallander freak för att kunna suga åt dig av allt, men…