Tillsatt socker

Jag har diabetes sedan nästan sex år. Motion och en himla massa läkemedel har varit det råd jag fått av mina läkare. Nu börjar jag dock förstå att det handlar ganska mycket om tillsatt socker som finns i våra livsmedel. Trots att jag ändå försökt hålla igen på socker, så har jag säkert dragit i mig åtskilliga kilon, och det tror jag numera är ett av de saker som gör att mitt BS stadigt ligger högt, och ofta över de nivåer som gör det skadligt för min kropp. OK, jag har tagit bort många av de överviktskilon som jag blev tillsagd att ta bort, det saknas några.

Tillsatt socker 3

Vad jag förstår så finns det inget nyttigt i tillsatt socker, det enda det gör är att skada oss. Det skapar överviktskilon och det skapar högre värden på mitt blodsocker. Dags att leta efter var det befinner sig och helst ta bort det ur kosten. Enklare sagt än gjort. Det är bara att ta fram den stora järnviljan och kämpa. Eller enklare, ta med mig glasögonen nästa gång jag handlar. Rekommendationen är högst fem gram socker per 100 gram mat. Ska du hänga på så är det första grejen att skippa godispåsen, som i många fall innehåller 60 % vitt socker, eller 347 kalorier. Det utgör cirka 27% av ditt dagsbehov. Klämmer du i med en läsk lek med tanken, 2,5 dl, så har du lagt till ytterligare cirka 250 gram rent socker, det vill säga cirka 60% av dagsbehovet. Och du är säkert hungrig efter en timme eller så.

Tillsatt socker 3

Det gäller att fundera en del, lägga lite tid på att hitta lämpliga recept, och verkligen ta reda på vad allt innehåller. En ganska enkel tumregel är att undvika processade livsmedel. I stället för att putta ner en portionsförpackning i korgen, så plockar du i ett paket köttfärs. Så funderar du vad man kan ha till detta. Stekt vitkål låter ju ganska tråkigt, men din kropp kommer att självmant hoppa högt av glädje, när du skippar potatis och pastan. Egentligen är det basföda i vårt land, det är stärkelsen som blir problem. Jag ska förklara i senare inlägg.

Tillsatt socker - gelebitar