Vi reser med tåg!

Många av oss, eller snarare de flesta vill resa med flyg. Vi har valt att ta tåget i stället, Just nu på vår Italien resa. OK, det blev kanske lite längre än vad som var tanken, men vi upplever, varje dag och sekund. Just nu regnar det i Rom, det har jag aldrig upplevt förut. Men så är klockan bara halv åtta när jag skriver detta. Vad vi ska göra senare idag, är väl inte riktigt klarlagt, ännu. Vi får se när hustrun vaknar. Troligtvis blir det en tur med tunnelbanan in mot de centrala delarna av staden, och då säkert något klassiskt besöksmål, vi har redan besökt Vatikanen, Colosseum, Spanska trappan och Fontana di trevi. Gemensamt för dessa besöksmål är alla dessa gapiga försäljare, något som definitivt sänker betyget för Turiststaden Rom.

Hur vi reser i Italien!Vi köpte Interrail i Sverige, och åkte till Italien med dessa kort. Även i Italien, har vi använt dessa kort, och de kommer att räcka hela vägen hem. Jag har egentligen inte räknat om vi har tjänat något på detta, mera än att det är rent praktiskt. Våra biljetter är klara, och vi smyger in på stationen och skaffar oss sittplatsbiljetter. Sedan är det bara att passa tåget, kliva ombord, och bli lite ompysslad. Vi valde första klass, kostar några hundringar mer, men oj så bekvämt. Det är ofta lugnt i vagnarna, och så kommer, i vart fall de Italienska tågvärdarna in med kaffe och lite tilltugg. Jo, jag lovar det är definitivt värt den extra lilla summa. Vi har fram tills nu besökt Bologna, Lecce, Bari och befinner oss nu i Rom. När vi bodde i Lecce, hade vi lite utflykter till Gallipoli, Taranto, och Bari. Det var då vi bestämde oss för att stanna en vecka i Bari, ett stopp vi inte ångrar. Bari var gott, det fanns det moderna och det gamla Italien. Du vet där gränderna nästan är så smala så att man knappt kan gå två i bredd, och där tvätten hänger utanför de flesta fönster. Ibland står det ett bord och någon stol, då ligger det en liten restaurang eller café i luckan. Det är i sådana lägen man får extra möjlighet att njuta.

FramtidenOm den brukar man säga att ingen vet. För vår del hoppas jag det mesta går i lås. I morgon Fredag har vi köpt sittplatsbiljetter till Milano, för vidare transport till Como, då med regionaltåg. Vi har aldrig besökt vare sig Como eller Milano. Eftersom man inte behöver någon sittplats på regionaltåget, så kan vi utöka tiden i Milano, kanske besöka den stora katedralen, och pricka av den från lisan över önskvärda besök. Men det är sådant vi bestämmer när vi är på väg. De är en av fördelarna med att åka tåg, du kan ändra dig, till skillnad mot flyg. Har du väl köpt biljetten, så är det i de flesta fall bara att åka med. Det är lite större möjligheter till förändringar med tåg.

Ännu längre framåtHustrun och jag har nu blivit så fästa vid att åka tåg, att vi redan köpt nya Interrailkort. Det får bli höstens resa, och den ska gå till de brittiska öarna. Det är ett område som åtminstone jag har nästan noll koll på. Slarvigt sagt, så har jag tänkt mig de brittiska öarna som London. Där de centrala delarna är huvudstaden, och resten av öarna i princip är förorter till huvudstaden. Det har jag fått äte upp, flera gånger. Så nu när vi ska planera för de brittiska öarna, så har jag frågat, och fått en hel del tips. Tur att nätet finns. Visst ska vi stanna några dagar, kanske en vecka i London, men övrig tid blir att spendera på andra delar av ögruppen. Edinburgh är en plats vi fått tips om. Liksom många vackra tåglinjer. Kommer vi nu bara iväg som planerat är jag helt övertygad om att i vart fall mina kunskaper om de Brittiska öarna har ökat avsevärt, det är en av fördelarna med att resa.

Tåg till Rom - då ska du besöka Fontana di travi
Fontana di travi – en av de saker du kan få se i Rom med tåg.