Supersenior

Supersenior
Supersenior

Supersenioren, en ny bok jag har hittat en bok, som jag verkligen tycker du ska läsa. Den handlar om ålderdomen, och hur du kanske behöver tänka framöver. Idag säger man att livet tar slut senaste vid ungefär 120 års ålder. Men om vi följer lite utveckling och håller oss i skinnet, så skulle det inte vara helt omöjligt att vi lever i ytterligare 30,50 eller kanske 100 år längre. Tänk vilket härligt födelsedagskalas det blivit när du fyller 200. Då får Jonas Jonasson skriva en ny bok, 200-åringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Boken om supersenioren


Författaren till Supersenioren, Marcus Priftis är en ny bekantskap för mig. Men han har fått ihop det ganska väl. Själv är jag sextiofem och räknar väl kallt med att kanske ha 20 år kvar. Men med utvecklingen som är så har jag kanske ännu inte upplevt halva livet, ännu. Tänk dig följande scenario: Jag vaknar upp på morgonen, känner mig lite krasslig, min höftled vill inte riktigt hänga med, jag tar morgonkaffet ute på balkongen innan jag sätter på mig shorts och en skjorta. Letar efter cykeln, och cyklar bort till sjukhuset. Där blir dom glada att jag kommer, och skriver in mig på en gång. Jag får lägga mig på en brits, in kommer läkaren eller sköterskan, det är inte så noga. En av de båda byter min höftled, och när jag ändå ligger där så kollar dom så att jag inte dragit på mig någon cancer eller annan sjukdom. Det visar sig att jag nog har begynnelsen till cancer. I stället för att operera bort mina angripna celler, så byter man ut dessa, sätter in nya. När jag reser på mig, alldeles själv, så går jag obehindrat ut till min cykel och cyklar glatt hem igen. Jag stannar naturligtvis vid livsmedelsbutiken och skaffar lite god mat till mig och hustrun, den jag träffade strax efter jag fyllde femtio. Vi skulle bara avsluta livet tillsammans, men vi piggnade båda till, och har hälsan ordentligt. Vi cyklar eller promenerar obehindrat båda två, dagligen. Och vi reser ganska mycket, sådant som vi båda gillar. Mycket god mat blir det också, och så gillar vi vin. Levern har de bytt på oss båda, en liten snabbis på vårdcentralen, så kunde vi snart hälla upp nya vinglas.

Sitta i parken och mata duvorna är nog inget för Supersenioren!
Sitta i parken och mata duvorna är nog inget för Supersenioren!


Sådana här scenarior är nog inte allt för långt borta. Vi vet ju att medelåldern ökar ganska dramatiskt. När jag föddes, i mitten av 1950-talet, så var medelåldern lite drygt 70 år. Idag är den drygt 81, jag har alltså fått minst 11 år mera av livet bara för att jag är född senare än de som föddes i början av 1900-talet. Och vad mina barn , som är födda omkring 1980 får för livslängd, det kan jag ju bara ana mig till. Utvecklingen på att vi blir äldre har pågått länge, och det beror nog inte främst på att jag och mina kolleger på denna ålderstrappa äter bättre, utan det beror mycket på att de som föds, med ett handikapp, har betydligt bättre förutsättningar idag att få ett längre och bättre liv, än vad som var möjligt tidigare.
Finns det då någon chans eller risk att vi blir yngre, en dröm som har funnits för många. Nej, inte efter det jag läser i ämnet. Det som kan hända är att vi mår betydligt bättre då vi är betydligt äldre. Vi får bättre mediciner, och man kan enklare byta ut de delar i kroppen som inte fungerar, kanske inte så enkelt som jag skissade på här ovan, men det går ju framåt. Kan vi äta bättre? Ja det är möjligt att vi kan, problemet är väl att egentligen så vet ingen exakt vad vi behöver äta för att må bra, eller för att bli riktigt gammal. Det är, vad jag förstår mestadels gissningar, någon provar något som fungerar, den personen mår bättre, men vi vet ju inte om han eller hon lever längre.
Att leva väldigt länge kan ju bli knepigt ur en annan synvinkel, hur ska mina pengar räcka till? I dag är pensionen, den som staten försöker sköta om, beräknad från 65 år ålder, och att vi då levde till drygt 70 eller kanske 80. Då räckte pengarna, men tar vi oss då till 120, det vill säga 40 år längre, då blir det skralt i kassan. Det nya kommer kanske att bli att börja pensionsspara när man fyllt 65.

Resa kan vara något för supersenioren. Hälsan finns i vart fall
Resa kan vara något för supersenioren. Hälsan finns i vart fall