Sova middag eller ej!!!?

Sova middag eller ej? För min del har det aldrig varit någon fråga, de dagar jag har möjlighet att slumra en stund, så tar jag chansen. Jag har skrivit om detta tidigare. Om det så är på bussen, eller om jag är hemma, i min säng, det har mindre betydelse. Jag gillar att slumra in ett tag, det behöver inte vara några mängder. Sover jag längre än tjugo minuter, då blir jag tröttare i stället för att bli pigg. Så på något sätt säger jag till min kropp när jag slumrar, att max tjugo minuter. Det händer att jag är ordentligt trött, och då skiter kroppen i mina förmaningar och sover kanske upp emot en timme.

Sova middag – en lyx du ska unna dig


När jag vaknar, så får jag ta det, det finns ingen återvändo. Lagd tid ligger. För det mesta går det bra med tjugo minuter. Jag får den fördelen att jag blir piggare och kan njuta av eftermiddagen betydligt mera än om jag inte får mina minuter i sängen.

Sova middag eller ej!!!? 3


Det sägs att personer i min ålder (64) behöver ungefär sex timmar sammanhängande sömn per dygn. Huruvida det är vetenskapligt bevisat eller ej, det kan jag inte svara på. Jag somnar omkring kl 22 varje kväll och vaknar strax efter fyra. Så jag får mina sex timmar, om det nu är det önskvärda. Det hjälper inte riktigt, jag vill ändå ta åt mig av mina tjugo minuter mitt på dagen, det har blivit en rutin och jag gillar detta.
Den 21 oktober 1879 förändrades våra sömnvanor för alltid. Kanske inte exakt den dagen och tiden för alla, men Thomas Edison lyckades då utföra ett experiment där han fick en glödlampa att lysa i drygt tretton timmar, och det blev starten för glödlampan, den som idag finns hos de allra flesta och som i många fall stör sömnen. En artikel jag läste för ett tag sedan sa att sömnen är en konkurrent till nöjesutbudet. Och att du måste sova middag, för att orka med.

Sova middag eller ej!!!? 3

Det var Netflix VD som på en konferens lär ha sagt att Netflix största konkurrent inte är HBO eller Amazon, dvs företag inom samma bransch. Nej i stället var den största konkurrenten Sömnen. Enligt VDn Reed Hastings så sitter du uppe och ser på din favoritserie. Men du blir trött, stänger av och tar inte det där extra avsnittet, utan kryper till sängs. Serien konkurrerar med din sömn, då blir sömnen en konkurrent eftersom vi inte kan vara uppkopplade eller ens vakna för att konsumera, eller egentligen inte betalar en TV-serie.

Minskade intäkter. Hur människan sedan mår, det är inget som dessa nöjesbolag funderar kring, bara deras produkter konsumeras. Skrämmande tanke. Mitt tips förstår du säkert, ta dina sex – nio timmar i sängen, med ögonen stängda, och sov. Kan du sedan klämma en serie på din vakna tid, grattis. Men då blir det kanske vad det verkligen ska vara för, nämligen nöje och inget tvång. Det bör ju inte spela någon roll om du ser på din favoritserie på förmiddagen, eller om du för all del vaknar tidigt, och slår på TV:n klockan fyra på morgonen.

Sova middag
Sova middag och drömnma om en ängel.


Å andra sidan har du kanske annat du vill göra, så skippa då hetsen om att titta på TV. En promenad är aldrig fel, den blir då å andra sidan lite mera styrd, det är väl knappast du klär dig för promenaden klocka fyra på morgonen, framförallt inte när regnet står som spön i backen och det blåser motvind, från alla håll, då förstår jag att det är betydligt trevligare att krypa upp i soffan, gärna med en kopp kaffe. Dra upp filten och knäppa på en bra TV-serie. Men missa inte promenaden senare. Gärna i skogen, för där finns all nyttig syre, du vet det där du mår så himla gotta av.