Sola på stranden

Sola på stranden! Tillhör du den kategorin som gärna kastar sig på stranden, slänger alla kläder, eller de flesta kläder, lägger dig på badhandduken och pressar för fullt. Nu är det bevisat att det behöver inte vara hela kroppen utan det räcker med att en del av kroppen befinner sig i solljuset, för att vi ska må bra. Du kan alltså med gott samvete, enligt min tolkning, sätta dig på strandkrogen med något gott att dricka, lägga upp benen så att solen når fram, och bara njuta av att sitta i skuggan med resten av kroppen, nytta med nöje. Kom bara ihåg att smörja in dig ordentligt, med after sun – medel, så kan du ofta sola lite längre.

Sola på stranden
Sola på stranden

Sola på stranden


Du kan å andra sidan få minst lika mycket sol, och därmed fylla på d-vitaminsförrådet om du går i shorts och linne och kanske jobbar i trädgården, tar en promenad, eller kanske cyklar. Men varför skaffa dig en massa motion, en öl på altanen i samma mundering borde ge minst lika bra effekt. Och öl är ibland dessutom ganska gott, framförallt om den är kall i sommarvärmen. Sedan vet jag inte om det är så många fördelar med öl jämfört med annan dryck, till exempel vatten. Till nackdelarna hör att det åstadkommer huvudvärk om det intas alldeles för många öl, det är en nackdel.

Sola på stranden
Sola på stranden


Kanske du ska övergå till ett glas Rosé, men då bara ett glas. Vin har, om du inte märkt det ungefär samma effekt som öl, om det intas i större mängder, det kan bli lite trångt i huvudet. Och så är den dagen förbrukad. Det är givetvis då betydligt bättre att bara ta ett glas, men du kan göra det i flera dagar. Dels räcker vinet längre och du slipper vara trött, Det bästa torde då vara att inte riskera något, utan sätta dig där i solen, med ett rent glas vatten.

Åka utomlands på höstenVi här i Norden får alldeles för lite D-vitamin av solen, när sommaren övergått till höst. Då borde det vara alldeles utmärkt att glida iväg dit solen skiner ordentligt. Jag föredrar de södra delarna av Europa, Albanien, Kroatien, Italien eller Spanien. Det finns inget som då hindrar mig att slå mig ner på någon uteservering, beställa in något gott, kanske en sallad eller någon öl, så sitter man där och dinglar med benen, lapar i sig dryck, mat och sol. Då mår jag riktigt bra. När ja så sedan kommer hem i mörkret, så känner jag mig betydligt piggare. Så därför har vi sedan ganska många år skippat sommarsemester, och tar i stället ut en höstresa.

Vi borde ta den lite senare än vad vi gör, vi åker ofta andra veckan i september, senaste var vi iväg en hel månad. Jag njuter ännu av den resan. Vi åkte Polen, Ukraina, Albanien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Ungern. Det låter kanske ganska mycket, men tre – fyra nätter på varje ställe blev det alldeles utmärkt, jag skulle gärna göra om den. För detta året hade vi Ryssland och Moskva som mål, men se det gick ju inte, vi har fått ställa om, så får vi väl se om vi överhuvudtaget kommer i väg i dessa Corona-tider. Vi tänker oss nu södra Tyskland, Frankrike, Spanien och Portugal. Det är länder vi tidigare besökt och där vi har några favoritplatser, men det finns ganska ordentligt med utrymme för att hitta lite nya platser. Vi kanske skippar Spanien och Frankrike, och tar Italien i stället. Vi har varit i Italien, men det är ju som Sverige, väldigt långt, kan ju då hoppas kunna komma lite längre ner, kanske hela vägen till Sicilien och Palermo, som då ska vara en alldeles underbar stad. Lite maffia, som jag tror inte finns kvar, utan nu är det enbart trevliga upplevelser. Vi får se vad det blir för resa.

Sola på stranden
Sola på stranden

Sola på stranden