Seniorlån

Seniorlån på tapeten igen. Nu är det dags igen, ett nytt bolag eller egentligen ett gammalt, Bluestep, försöker kränga urusla lån till seniorer. Det nya bolaget kallas 60plus-banken. Du får låna på din bostad, till mycket dåliga villkor. I reklamen framhålls att du inte behöver betala tillbaka något förrän du säljer eller går ur tiden. Och det stämmer, men vad de undanhåller är att du får väldigt dåliga villkor. Och du får låna väldigt låga belopp, och det beror givetvis på att de vill säkra sina pengar, de har ju en garanti på att du aldrig kan bli skyldig mer än värdet på ditt hus. Då får du, vid 65 års ålder, låna 30% av en värdering. Här är en jämförelse:

Ett exempel på Seniorlån

Förutsättningar för seniorlån och ett exempel: Du har en fastighet eller en lägenhet som är värd 2 miljoner. Du är 65 år, och idag har du ett lån på en miljon till en ränta av 1,5%. Du amorterar en procent vilket blir 833 kronor i månaden. Du betalar ränta på 1250 kr i månaden. Di totala kostnad för detta lån är 2082 kronor i månaden. Men du får en skattereduktion på 30% av räntekostnaden, 375 kronor, som då sänker din månadskostnad med motsvarade summa till 1707.

Du kan i ett sådant här läge knalla in på banken där du har ditt lån och be att få skippa amortera. Dina lån ligger ju under 50 av bostadens värde, och då finns det inga krav på att avbetala. Sedan är det upp till banken att avgöra om man vill låta dig slippa. Fast är banken så knölig, då skulle åtminstone jag ta mina papper och besöka några andra banker och se vad de kan erbjuda. Fast du har varit vid din bank sedan du i princip föddes, så finns det ingen anledning att hålla kvar, och de inte erbjuder dig goda villkor.

Seniorlån.
Seniorlån, fundera innan.


Vi återgår nu till mitt exempel. Jag läser på 60plusbankens, om seniorlån, hemsida att är man 65 år då kan man få låna 30%, i det här fallet 600000 kronor. Man löser i delar av det lånet du har i din bank, och jag utgår ifrån att 60plusbanken vill ha bästa säkerhet, och det är ju frågan om din bank går med på det, i vart fall utan förändring. Din bank kan höja räntan, för att kompensera för att de får sämre säkerhet, Det är korrekt att du slipper både amortering och att betala ränta idag, men framöver ska det betalas. Jag ser ett exempel på hemsidan, man lånar 600 000 idag och om 15 år är den skulden 1 176 933 kronor, du har betalat nästan 577 000 i ränta på femton är. Det blir 3205 kronor i snitt varje månad, det är nästan tre gånger mer än vad du betalar med ditt nuvarande lån i det här exemplet. Dessutom får du ingen avdragsrätt på räntan, det är ju kontantmetoden som gäller, och du betalar ju inget förrän du löser lånet. Om du nu går ur tiden, så finns det en latent räntekostnad. Jag vet faktiskt inte hur det blir med den. Har du gått ur tiden så har ju du ingen nytta av den avdragsrätten. På 15 år blev det ju en rejäl summa, 577 000 i räntekostnad, som då kanske riskeras att få vara utan avdraget. Men som skrivet, jag är osäker på hur det blir. Du får kolla upp innan du tar ett sådant här lån.
Om du nu har de här förutsättningarna, och du vill ha lite pengar, så tycker jag det är bättre att du samlar ihop dina papper, kliver in på din bank, och med bestämda steg kliver in på låneavdelningen, och berättar för killen eller tjejen bakom disken att du vill ha en summa, på ditt konto. Vill dom inte betala ut, så tar du dina papper, och lika raskt lämnar du den banken, och så kliver du in på nästa bank. Har du de här förutsättningarna, inga betalningsanmärkningar, och en hyfsad hyra/avgift, då bör det inte vara några problem att kunna plocka ut en kraftig summa, kanske hundra tusen. För de pengarna kan du unna dig en trevlig resa eller varför inte låta några pigga hantverkare bygga om ditt kök, så att du äntligen får det som du vill.