Resa och pengar

Sommaren är kort – Men till glädje för många. 

Resa - här Santorini Grekland.
Resa – här Santorini Grekland

Det här inlägget handlar mestadels om att resa, en alldeles underbar upplevelse. Jag vet inte om du tittar på You Tube. Då ska du genast plocka fram ett klipp och matgrossisten Edward Blom. Du har säkert sett honom i något TV-program, han är duktig på att laga, och att äta. Tillsammans med hans kamrater kan det dessutom bli en hel del alkohol på de fester han bjuder in till, då är det ju uppenbart att det kan smyga in sig en och annan baksmälla, du vet den där huvudvärken som ofta dyker upp om du hällt i dig alldeles för mycket sprit. Så hade skett på en av Edwards fester, man får se när han kommer in i köket iklädd endast en torekov-baddräkt, det vill säga en vit morgonrock. Så öppnar han kylen, plockar fram ingredienser till en varm ost. Den osten lägger han i en skål och kör i micron fem minuter eller så, det ska vara så pass att den börjar smälta. Så sätter han sig vid bordet, där då resterna av festen finns, då med en massa slattar. Ivrigt tar han dessa slattar och häller i osten, som då blandas med dessa vin och sprit slattar, hänsynslöst oaptitligt, men den gode Edward har låter sig väl smakas.  

För egen del föredrar jag nog mera att kunna gå ner och sola på stranden. Det kan då vara alldeles utmärkt att göra som vi gör. Skaffa en husvagn, smälla upp ett förtält, och så kunna ta en promenad ner på stranden. Känna hur vattnet smeker ens fötter, trots den ringa värme som finns i havet. På vår camping finns det dessutom en lite pool, inte någon femtio meters bassäng, kanske tolv eller åtta meter. Det är så att man kommer i. Första gången var besökte poolen och badade kom vaktmästaren och kollade temperaturen i vattnet. Det var drygt 27. Då tyckte jag ändå att det var lite kyligt att gå i.  Då förstår du vilken nivå jag vill ha på vattnet innan jag skuttar i. Men ligga en stund och sola på stranden det fungerar, ibland. Jag är ingen fan av det heller. Jag är mera killen som ställer mig vid grillen, och tar en långgrill, en ordentlig köttbit, som behöver sin tid på sig att bli klar. Man får stå och passa den, kanske vände på den ett antal gånger, så att det grillas långsamt. Den ska vara väl kryddad, så blir det väldigt gott. Lägg därtill lite stekt potatis, som du också kan fixa på grillen, så är aftonen hemma. Behöver inte ens riskera att få bli bakis, eftersom denna rätt icke kräva någon alkoholhaltig dryck. Det räcker utmärkt med vanligt kolsyrat vatten, helst väl kylt.

Köttbullar i husvagnen

En annan väl anpassad husvagnsmåltid handlar om hemmagjorda köttbullar, som du steker på grillen. Skaffa dig en rejäl stekpanna, nu menar jag inte någon fjutt på 26 centimeter i diameter, nej minst 38 ska det vara. Oj tänker du, det är ju sällan man får användning av en sådan stor. Jo, så är det. Men så fort du ska laga mat ute, så kommer den till nytta. Om det så är över öppen eld, eller på grillen. Du kan ha en stekplatta också, men den saknar ofta handtag. Då är stekpannan bättre, den kan du flytta vid behov. Enkelt, du gör klar din färs inne i husvagnen. Du vet ju att du bara ska röra ytterst lite, egentligen bara så pass att färsen går ihop. Du kan om du vill rulla dina köttbullar inne. Lägg de färdiga på en bräda, som du sedan tar med dig ut till grillen, som du satt igång för ett tag sedan och som nu är klar att användas. Ställ på din stekpanna, lägg i lite olja och en klick smör. när smöret tystnat, lägger du i dina köttbullar, kanske inte alla på en gång, för då kanske det blir för svalt i pannan, den hinner inte riktigt med. Fast det beror nog mera på vilken fart du har på grillen. Stek sedan köttbullarna tills de blir genomstekta, då plockar du upp och lägger i en skål. Skyn som du får kvar, rör du ut i vatten, eller kanske jag ska säga att du vispar. Du Déglacerar. Du tar vara på alla goda smaker som köttbullarna lämnat i stekpannan. Man får, om man vill krydda på med lite soja och kanske salt, lite vitpeppar och chiliflakes. Du gör som du vill. Du behöver ingen gräddsås, utan det räcker bra med den steksås du fixar i stekpannan. Servera dina goda köttbullar med potatismos och rårörda lingon.

Stor stekpanna inne på spisen

Nu har jag inte provat, ännu. Men det lockar. Vi har en gasspis i husvagnen, och frågan är om det fungerar att sätta på alla fyra gaslågor, plattor, och den stora stekpannan på spisen.Jag ska prova vid tillfälle. Det bör betyda att det blir betydligt enklare att hantera stekpannan, bara på med gasen och så är det fart på det hela. I och med att stekpannan är så pass stor, så kan jag ju grilla allt, potatis, grönsaker och en god biff. Det kan absolut inte gå fel. Rapporten kommer senare. Det kan bli köttbullar i stället för uppgivna biff. Jag avgör det när jag står i butiken och läser priser.

Seniorlån

Måste skriva lite om seniorlån, en ny företeelse som vissa (bolagen själva) påstår är bra grejer. Om du frågar mig så kan jag direkt säga att det är rena skiten, Det försöker lura av människor sina överhypotek på de fastigheter som de bott i så länge, och som de nu har betalat av kanske inte alla lån, men de allra flesta. De kan i vart fall inte bli billigare att bo än vad dessa, ofta pensionärer, bor. Nu ska man i och för sig inte betala något när man bor och så länge man lever. Men flyttar man så ska hela lånet lösas in, då med räntor och alla andra avgifter som finns. De blir ganska ordentliga summor, som ibland kan äta upp, om inte hela, så åtminstone en större del, av det överhypotek som fanns. Lyd ett gott råd, gå inte på den bluffen  

Skogsbad

Har du skogsbadat någon gång? Det har du med stor sannolikhet, ett skogsbad är inte ett bad i vanlig mening, du behöver inga badkläder. Det är egentligen bara att kliva ut i naturen, i skogen, och suga in de krafter som ligger där och väntar på dig. Jag läser lite om skogsbad, och det som framgår är att de flesta av oss har naturbrist, det vill säga vi saknar att gå ut i skogen. I Stället sitter många av oss och stressar på kontoret. Det var i och för sig exakt så det hela började, då i Japan. Man insåg att alldeles för många stressade ihjäl sig där de satt på kontoret och jobbade, då alldeles för mycket. Rätt vad det var så avled man. Det var ju ingen höjdare, ett land, eller åtminstone de flesta länder älskar ju sina medborgare och vill att de ska leva så länge som möjligt. Då bidrar man till den allmänna välfärden. Om då många går ur tiden i unga år, då är något fel. Det insåg de japanska myndigheterna så man införde Shinrin Yoku, fritt översatt blir det skogsbad. På enklaste sättet kan du genomföra ett skogsbad bara genom att gå ut i skogen, sätta dig på en stubbe, och lyssna in naturen. Det är i dessa lägen du undviker naturbrist, ett nytt ord för min del, men oj så beskrivande. Om vi tänker tillbaka på hur människor har levt, så är det uppenbart att vi tidigare levt i symbios med naturen. I Dagens samhälle saknar många av oss den förmågan eller kanske jag ska skriva, möjligheten att skaffa oss en stund där ute i naturen. För egen del blir det åtminstone en timme om dagen där i skogen, jag vet inte vad socialstyrelsen rekommenderar, skulle tro att det behövs ytterligare lite. Jag kanske balanserar upp det en del nu, vi har skaffat husvagn och har placerat den på en naturcamping, där träden står en liten bit bort. Men så pass nära att jag med stor sannolikhet andas in den luft som de producerar. 

Jag tar ibland med mig en liten stol och går bort till träden och slår min ner. Där kan jag sitta och filosofera en bra stund, riktigt känna hur kroppen fyller på med en god luft, jag blir piggare, och tänker klarare tankar. Så sett över året så ökar jag nog mitt genomsnittliga intag av god skogsluft, och jag mår nog betydligt bättre. Jag vet ju inte för jag kommer inte riktigt ihåg, och förr promenerade jag ju ändå drygt en timme om dagen, då i stadsmiljö.

Resor och upplevelser

Oavsett var du vill resa, så blir allt en resa en upplevelse. Åker du tåg, så kan det bli någon liten minut för sent, och du kan missa ditt nästa tåg. Det kan innebära att du står där på perrongen, och behöver skaffa en bostad över natten. Du som har åkt mycket tåg har säkert samlat på dig en massa lämpliga hotell, som ligger nära stationen, hotell som du har provat och vet vad det är. Det kan vidare vara sådana hotell där du har fått tips, men ännu inte hunnit med att bo på. Oavsett om du har provat eller ej, hittar du något tips på bra och lämpligt hotell, kom i håg att skriva upp och spara det hotellet, så att du i princip kan boka in ett rum på kvällen, för vidare färd dagen efter. Åker du tåg så är det en fördel om hotellet ligger en liten kort promenad från stationen. Åker du bil, så är det i stället viktigt att det finns någon bra parkeringsplats strax utanför eller i närheten av hotellet.

Att resa är att uppleva

Säga vad man vill, men att resa är att uppleva. Det händer alltid någonting på en resa. Du kanske bara slår dig ner på en uteservering, och tittar på folk. Då dyker det upp någon som beter sig lite ovanligt, och så har du en liten berättelse. Sådant är kul, och ger resan ytterligare en dimension. Andra saker som kan hända är att du missar ditt tåg, för att ditt tidigare tåg är lite försenat. Det är i och för sig inte så kul, men har du Interrail, så gör det inte så mycket, det är ju bara att hoppa på nästa tåg. Det blir lite knepigare om du har platsbiljetter, eller om det krävs platsbiljetter. Då får du ta dig bort till luckan, och antingen försöka byta dessa biljetter mot nya, eller så köper du nya. En platsbiljett är ofta ingen större utgift. Å andra sidan, reser man på marginalen, så kan den där extra hundralappen göra så att du inte får någon mat den dagen, och då blir det surt. Men du ska ju å andra sidan planera för lite oförutsedda händelse, och hamnar du i knipa för en hundralapp, då är mitt tips att du inte reser, alternativt reser till andra besöksmål, där du får ett totalt sett lägre pris, så att du får lite större marginal. 

Sluta röka – samla pengar

För egen del la jag av med rökningen för drygt tolv år sedan. Hustrun gjorde samma sak. Och vi bestämde att sätta in de pengar vi inte köpte rökverk för. Vi avrundade uppåt så det blev 2000 var i månaden. Dessa pengar bestämde vi oss för att resa för. Vi har under åren verkligen försökt resa för den summa som vi satt av, men inte riktigt lyckats. Visst kan vi köpa dyrare hotell, eller resa lyxigare, gå på finare krogar, men det är egentligen inget vi trivs med, så därför fortsätter vi att resa som tidigare. Vi försöker hitta rimliga hotell, och hyfsade restauranger, som prioriterar god mat, i stället för höga priser. Har man den inställningen så kan det vara lite problematiskt att förbruka hela reskassan. För vår del gör det inte så mycket, pengarna får ligga kvar på kontot, tills nästa gång. Det har varit väldigt skönt att inte behöva fundera så mycket på pengar, utan i stället koncentrera sig på resmål. Var vill vi verkligen åka, och uppleva. Vi åker ju bara i Europa, så det handlar tidigare bil, numera blir det tåg. Och då blir det upplevelser från det att resan börjar tills man åter kliver av på utgångsstationen. För våra tågresor utgår vi från Stockholm, trots att vi bor i Visby. Men Stockholm blir den som blir närmast. Vi tar färjan från Visby, till Nynäshamn, och därifrån åker vi pendeltåget till Stockholm Södra, eller vad stationen nu heter. Vi är på plats omkring lunch. Då kan vi välja om vi stannar kvar i huvudstaden, och åker vidare dagen efter. Det tar ganska exakt tolv timmar till Hamburg, så åker man vid åttatiden på morgonen, så är man i hamburg ungefär klockan 2000. Perfekt, då kan man gå och ta en middag, och senare kliva in på hotellet, sova gott, och dagen efter fortsätta med större delen av norra Europa för våra fötter.

Vill vi åka längre söderut, så är det minst en övernattning till, kanske i München eller Mannheim. På båda ställena har vi nu hittat lämpliga hotell som ligger nära tågstationen, och för rimliga pengar. För vidare resa till Spanien, Portugal eller Italien, är dessa alldeles utmärkta platser. Vill vi åka till Balkan eller hela vägen till Grekland, så gäller det att tänka till lite mera. Tågen på Balkan är ibland inte så utvecklade som i Västeuropa. Men med en bra planering, så fungerar det. Till detta ska läggas att det finns en del alldeles underbara tågsträckor, till exempel Montenegro har några linjer, som man egentligen bara kan åka för att det är vackert.

Till Grekland tar man sig enklast genom att åka tåg till Italienska Bari eller Brindisi. Därifrån blir det färja, och korintkanalen, sedan buss ett tag innan tåget tar vid resten av sträckan bort till Aten, eller egentligen till Pireus, som är hamnstaden. Det är sällan man åker på semester till Aten, det är ju den grekiska övärlden som gäller, kanske så långt bort som till Rhodos eller Kos, eller varför inte Kreta. Men det finns massor med öar som man kan besöka. Cycladerna, halvvägs till nämnda Kos eller Rhodos, har många fina öar som man kan besöka och uppleva. Vill du vara säker, läs på innan, vill du uppleva och överraska, kasta dig på första bästa färja, och ta för dig av vad som händer. Om du reser på det sätter så har du garanterat mycket att berätta vid hemkomsten. Då ska du definitivt skriva resedagbok, annars lär du inte komma ihåg dina upplevelser.

Res och Upplev, och må bra

Om du liksom jag rökte eller till och med röker, så kan jag lova dig att dels kommer du att må betydligt bättre om du slutar röka, dels kommer din ekonomi att förbättras, betydligt, och dels kommer du att kunna resa, och uppleva en massa grejer. Så gör om vi, öppna ett konto, sätt in några tusen varje månad, och använd dessa pengar för upplevelser.