Res hemma

Åka tåg – Res hemma

Jag gillar att åka tåg, tunnelbana och spårvagnar. Då listar du med all säkerhet ut att jag inte bor i någon storstad, Malmö, Göteborg eller Stockelm, eller Norrköping för all del. I Min hemstad där det knappt att det går lokalbussar. Jo, jag överdriver lite, det går några linjer, sådana som passa mig oerhört bra. När jag ska på sjukhusbeök på stadens lasarett, så går jag till närmaste busshållplats, cirka hundra meter. Jag behöver inte ha sådan där vansinnigt bra koll på tidtabellen, det kommer en buss i halvtimmen. Jag kliver på bussen, sätter upp mitt kort, som minskar med sexton kronor, så får jag åka hur mycket jag vill på 75 minuter. Eftersom det tar cirka 15 minuter till sjukhuset, så brukar det finnas tid kvar när jag ska åka hem. Upp med kortet igen, och så ytterligare en tid att njuta av staden, den vackra medeltidsstaden Visby. Det är nästan lika roligt som att planera resa till Moskva.

Linjer i VisbyJag har inte satt mig in i exakt hur busslinjerna går i stan, men jag har noterat så pass att det inte finns några bussar i innerstaden. Det tycker jag är bra, det är en känslig miljö, som egentligen passar bäst för promenader.

Sommarkort!Vi bodde tidigare i Laholm, och där hade hallandstrafiken ett sommarkort. Man köpte det för knappt sjuhundra kronor, och så kunde man åka hur mycket man ville inom Landskapet Halland. Jag vet att det fanns liknande kort i både Skåne och Blekinge. Jag kom aldrig så långt så att jag hann köpa sådana kort, vi flyttade hem innan. Men det i Halland köpte jag några somrar. Det gjorde att jag fick se en hel del av Halland. Det blev bussen hemifrån till stationen, så tåhet norrut, och därifrån fick det bli bussturer runt om i området. Himla kul måste jag säga. Jag tog till och med en tur med “Åkturen” ett projekt som visade på Åkulla bokskogar strax utanför Varberg. Jag gillar sådana projekt. Jag tror man betalade 60 kronor, så fick man åka med, och hoppa av och på så mycket man ville under dagen. Det är möjligt det ingick i sommarkortet.

RinglinjePå Gotland finns det inga speciella sommarkort. Man kan köpa ett periodkort och åka en månad, eller så sätter man in pengar på reskassan, håller upp kortet varje gång man ska åka med. Det är samma kort för både stadstrafiken och lantortstrafiken. Det kostar 16 kronor för en tur i staden och 25 på landet. Det är pensionärspriser. Är man vuxen blir det någon krona högre pris. Det jag gillar är att man bara kliver på bussen, behöver inte bekymra sig om hastighetsbegränsningar, väglag eller annat, inta din plats, på med munskyddet, så njuter du. Det kan knappast bli bättre service.
Som jag skrev i början, det tar 15 minuter från mitt hem till sjukhuset. Där på sjukhuset går det ofta ganska snabbt, så jag brukar med god marginal hinna med nästa buss hem, då på samma biljett. Så det kostar mig 16 kronor att ta båda resorna. Jag hinner ju nästan inte ens sätta nyckeln i dörrlåset på bilen, innan den summan har emigrerat. Nu får jag med all säkerhet betala en del till bussarna via min skattsedel, men det är OK, tycker jag.
En annan möjlig transport har jag, plocka fram elmoppen, och glida. Men då ska det vara sol, torrt och kanske lite andra förutsättningar. Den ska plockas ur sin plats i garaget, och när jag kommer hem, så ska den sättas tillbaka och sättas på laddning, igen. Jag börjar ju bli lat, den latheten har vid några tillfällen tagit över njutbarheten av att få köra elmoppe. Tittar jag ut, så är det snart sommar, och då blir det lite lättare, igen.
Min uppmaning, titta dig omkring och åk kollektivt. Det är skoj och du behöver inte bekymra dig. Lös biljett, sätt dig på din plats, och begrunda utsikten.

Res hemma - Visby - Almedalen.
Res hemma – Visby – Almedalen.