Platser att besöka när man passerat 50!

Platser att besöka när man passerat 50

Platser att besöka när man fyllt 50 var en artikel jag hittade i en tidning. Jag hittade en engelsk tidskrift, som stolt presenterade 101 platser som du var tvungen att besöka om du fyllt 50. Jag har sedan en tid passerat den åldern, så jag blev intresserad av vad de rekommenderade. Det var 101 platser i hela världen, och eftersom jag begränsat mitt resande till Europa, så var jag givetvis intresserad av det utbudet. 25 av platserna var i Europa, och av dessa har jag redan besökt nio. Således sexton kvar. Jag måste säga att utbudet är både varierande och lockande. Jag tar platserna från magazinet, men texterna och bilderna är mina.

Platser jag inte besökt, ännu, men som rekommenderas att besöka för oss över 50. Här är de platser att besöka.


1) Jättarnas väg på Nordirland.
Jag har inte besökt öriket, ja då förutom den obligatoriska trippen till London, men inte ett steg utanför Londons Stadsgräns. De övriga delarna av Storbritannien har alltid lockat, men av någon anledning har det ännu inte blivit så. Numera kan man ju ta bilen i Eurotunneln, för ganska rimliga pengar, så det finns absolut ingen som helst anledning att missa allt detta. Det lockar lite överallt, men här skulle jag följa tidningens rekommendationer, och då handlar det om Nord Irland och dess klippor. Det behövs visserligen ytterligare en färja, från Wales till Irland och därefter Nord Irland. Men det kan man enkelt stå ut med. Den stora utmaningen är att britterna kör på fel sida. Jag antar att även om Britterna lämnar EU, så kommer det framöver att vara lika enkelt att besöka landet som det är under EU-eran.
Det finns en väg på nord Irland som kallas jättarnas väg. Det ska vara jätten Finn McCool som slängde i några stenar i vattnet och skapade vägen. Hans slängde stenarna i vattnet för att skapa en väg till Skottland. Jag ska leta efter sagan, och publicera den på Sagobloggen.com, så att du får ta del av den spännande legenden.

2) Island, och den gyllende cirkeln.
Island tillhör också ett av de länder som jag inte besökt, ännu. Gyllene cirklen handlar om en sightseeing-väg på södra Island, där man besökte tre olika besöksmål, Thingvellir nationalpark, Geysir gejsrar och Gullfors vattenfall. Tingvellir kallas ibland för tingvalla. Det var i det här området som Islänningarna höll sitt första riksmöte, Alltinget. Det finns också med på UNESCOs Världsarvslista, så bara det gör ju ett besök värdigt. Sedan är det ett annat litet dilemma, jag flyger inte gärna, så jag får skaffa mig en roddbåt eller så, för att få komma dit. Lugn, jag ska nog leta efter lämpligt färdmedel.

3) Klostren i Meteora, Grekland.
Det här området har varit en religiös plats sedan tusentalet, men det var först 1340 som munken Athanasios hittade en klippa och byggde det första klostret. Under det ganska oroliga 1300-talet var det många munkar som flydde hir och byggde egna kloster av olika storlekar. I och med att man byggde uppe på klipporna, så blev de svåra att inta, så pass svåra att anfallande styrkor i princip gav upp. Det fanns inga vägar eller trappor som ledde upp till klostren. Man fick hissa upp både människor och material. Tider förändras och så gör även de krigande parterna och framförallt deras vapen. Under de senaste två krigen kom området att fara ganska illa. Men de överlevde. Efter det senaste Grekiska inbördeskriget 81946 – 1949) insåg man värdet av området, och började skapa både tillfartsvägar och trappor så att man kunde besöka klostren. Ska du besöka något kloster, då har du två saker att tänka på, dels måste du bära heltäckande klädsel, och det är idag omkring 300 trappsteg för att komma upp. Det går tåg från både Athen och Tessaloniki, så området är betydligt mera lättillgängligt idag än tidigare. Det finns givetvis arrangerade turer både till Meteora och i området. Klicka på länken, så blir det mera info.

4) Venedig
Jag vet inte, personligen har jag nog aldrig varit lockad av Venedig. Fråga mig egentligen inte varför, jag har ingen lysande förklaring. Det kan vara att Vendig alltid varit överbefolkat och väldigt dyrt, sådana promisser har aldrig lockat mig. Så även om man tycker att vi över femtio ska besöka staden, så avstår jag.

5) Santorini
Åter till Grekland. Man kan undra vad jag missade när jag var i den grekiska Arkepolagen och båtluffade i mitten av 1990-talet. Santorini uppenbarligen. Jag hade ju sett massor av bilder från denna “typiska” grekiska ö, så varför inte besöka den. Problemet var då att det var ytterst få färjor som la till vid ön, trots det var den en av de mest besökta. Det beror nog mera på att Santorini har en gene flygplats, mera än att det var få färjor som la till vid ön.

Platser att besöka när man passerat 50 - Santorini
Platser att besöka när man passerat 50 – Santorini

6) St Petersburg.
Alla säger att den här staden konkurrerar om att vara världens vackraste, och eftersom den enbart ligger ett dygns färja från mig, så är det ju knepigt att jag inte besökt staden, ännu. Visst vi hade staden med på årets höstresa, den med tåg från Helsingfors till Moskva, med uppehåll i St Petersburg, men så dök något kinesiskt virus upp, och man stängde ner cvärlden, som tur var. Nu får jag sitter hemma och drömma i stället. Men man öppnar väl upp världen igen, snart, och då är nog St Petersburg bland de ställen som vi kommer att besöka först, tillsammans med Moskva. Den resan såg jag fram mot redan när vi planerade årets resa, så den är planerad och klar, bara att bestämma exakt när, så blir det upplevelser, igen.

Platser att besöka när man passerat 50 - St Petersburg
Platser att besöka när man passerat 50 – St Petersburg

7) Tiblisi
Den georgiska huvudstaden, har länge stått på min önskelista. Och den kommer snart att besökas. Ska egentligen bara bli lungt på Coronafronten och så ska Rysslandsresan klaras av, men sedan är jag ganska övertygad om att vi kommer att besöka Kakasus huvudstad, där nera i det södra tidigare Sovjet.

8) Lappland
Det här är ju så att jag skäms, jag har inte besökt de nordliga delarna av vårt land. Norrsken, snö och Jokkmokks marknad, varje del för sig ger anledning till resa. Kan man klämma in alla på en resa, då kan det inte bli annat än toppen. Får se om det kan bli av 2021 eller om vi får skjuta fram det ytterligare en tid.

9) Wien
Jag har besökt Mozarts födelsestad,Salzburg, men vi kom inte vidare till Wien, den gången. Den Österrikiska känslan sitter ännu kvar, så det kommer att bli ett besök i huvudstaden, så småningom. Vi har varit strax norr om Salzburg, Salzkammergut, där vi var i Gmunden och Ischl, två platser som tar andan ur en, framförallt Gmunden. Står man i staden och tittar ut över sjön Traunsee, så finns bergen bakom. Om de är snötöckta blir det väldigt vackra kontraster, som måste upplevas.

Platser att besöka när man passerat 50 - Wien
Platser att besöka när man passerat 50 – Wien

10 Dubrovnik – Kroatien.
Av ungefär samma anledning som att jag inte besöker Venedig, så gäller detta även Dubrovnink i södra Kroatien. Jag har visserligen varit i staden, men då i dess nyare delar. Det som är intressant att besöka är givetvis dess gamla stad. Och jag lovar dig, besöker du gamla staden under dagtid
Så kan du vara ganska säker på att det är igenproppat av turister, som kommer från kryssningsfartygen. Ett tips kan vara, om du tittar ut över sjön, och ser ett antal kryssningsfartg på redden, så skippa besöket den dagen. Varja kryssningsfartyg har säkert 2 – 3000 personer med sig, och alla, ska då in i Dubrovniks smala små mysiga gränder.

11 Rom
En klassisk stad som alla borde besöka. Av någon anledning har vi ännu inte kommit dit, trots en hel del besök i Italien. Men man ska ha något att se fram mot, så det kommer ett besök där, så småningom.

12 West Highland Line
Det skottska tåget på höglandet i Skottland, det är både resa och upplevelse, det får man inte missa.

13) Alhambra
I Grenada på den spanska solkusten hittar du denna medeltida borg, med mycket intressant historia.

14) Transibiriska järnvägen.
Åter en sak som sitter på vår lista över kommande grejer att genomföra. Vi åker St Petersbrurg – Vladivostock, därifrån tar vi tåget till Peking, och så Pking – Moskva, Transmongoliska järnvägen.

15) Sardinien.
Finns med på listan, kanske, jag föredrar nog lite mera mytomspunna Sicilien och Palermo, men visst Sardiningen får gärna hänge med på denna Italienska öresa, när den nu blir av. Det är väl inte så många år kvar, som det är lämpligt att köra bil i Europa, åldern tar ut sin rätt, och då är det kommunala färdmedel som gäller, jag har tittat lite och tåg och färja fungerar utmärkt, så det är något att tänka på framöver.

16) Tessaloniki
Denna grekiska stad har jag läst en hel del om, och när vi varit på Balkan, så har jag vid ett flertal tillfällen varit sugen på att resa hit, det har dock alltid blivit något i vägen, så Tessaloniki finns ännu kvar på önskelistan.

Platser att besöka när man fyllt 50 - Tessaloniki
Platser att besöka när man fyllt 50 – Tessaloniki

De platser jag har besökt, och som finns med på listan över platser där vi över femtio bör besöka: Bledsjön i Slovenien, Acropolis i Athen, Plitvice sjöarna i Kroatien, Provance i Frankrike, London, Azorerna, Toscana, Prag, Budapest.

Hur många av dessa platser har du besökt, och hur många har du kvar? Av de nio jag har besökt, så kvarstår nog ännu Prag som en favorit, numera tätt följd av Budapest, som var en överraskning tyckte jag. Jag hade inte förväntat mig så mycket som vi ändå upplevde under vår Budapestvecka, och då vet jag ändå att vi missade en hel del. Andra höjdare är Plitvicesjöarna och då även Krka i Kroatien, för att inte tala om bedårat vackra Bledsjön i norra Slovenien. Du ser, det finns oerhört mycket att njuta av i Europa. Ta chansen, när du får den. Du kan läsa mera om dessa platser på vår reseblogg. bilresaieuropa.se

Du får läsa mitt inlägg om det nya yrket, pensionär, så förstår du kanske hur tiden räcker till