Nytt yrke: Pensionär

Börjar du komma i åldern att skaffa dig ett nytt yrke? De flesta av oss som kommer upp i magiska 65:års åldern blir snart med ett nytt yrke, Pensionär. Det är för många ett ganska enkelt val. Man skippar att kliva upp ur sängen på morgonen och går inte till något fast jobb. Staten betalar ut den lön man avstod ifrån när man jobbade. Om staten nu gett fan i mina pengar under tiden, så hade man dessutom kunnat få en anständig pension. Nu ska jag inte gnälla på det utan fundera på en del andra saker du har att ta beslut om när du byter yrkesbana.

Senior, då kan du skaffa dig nytt yrke. Pensionär.


Att vara pensionär innebär att väldigt mycket förändras, och du måste själv ta ansvar för ditt liv på ett betydligt större sätt. Till exempel, när du var anställd, så hade arbetsgivaren ansvar och ibland åsikter om när du skulle ha semester. Men då säger du att när du går i pension, då är du ju ledig, hela tiden. Så kan det vara men du har knappast semester hela tiden. Du får organisera ditt liv bättre. Men du kan mera styra när du vill vara ledig. Drabbas du av novemberdepresion för att det blir mörkt och kallt. Då får du lägga din semester i november och därmed kanske kunna resa söderut, där det åtminstone brukar finnas en hel del soltimmar kvar. Du sparar en hel del pengar på en sådan resa jämfört med att du ska lägga den i Augusti, när större delen av Europa tar ut sin semester, och hotell och Restauranger maximerar sina priser. Åker du i november kan du säkert halvera din resekostnad, och som Pensionär, kan du säkert få yrkesrabatt. Kanske boka du flyget för sig, och boendet för sig. Du kan välja på ett hotell eller betala betydligt mindre genom att hyra en lägenhet, och där kan du säkert laga din egna mat, du slipper det spännande i att besöka traktens restauranger, utan får själv besöka butiken och se om du kan få ihop något kul. Dessa grejer står på det positiva kontot. Här är lite tips för Frankrike och Italien.
Hur gör du med din bostad? Har ni köpt hus när ni var unga, så har ni säkert betalat av, om inte hela skulden, så åtminstone den allra mesta av skulden. Ni har ett ganska stort överhypotek, det vill säga huset är värt betydligt mer än vad ni har lån. Då är frågan ska ni sälja huset, för att slippa allt underhåll och trädgårdsarbete? Det senare kan man numera låta någon annan utföra och ta del av RUT-avdraget och på det sättet få en ganska rimlig kostnad för skötseln. Lova mig bara en sak, ta inte på dig det som ibland kallas hypotekspoension, det är rena bluffen enligt min mening. Du kanske gillar att se hur dina tomater växer och frodas där i växthuset, så som det har gjort under alla år. Du tar med dig din kaffekopp, går ut i växthuset och slår dig ner i din väl insuttna stol, njuter av ditt kaffe och tycker livet är ganska skönt. Allt det här går du miste om när ni säljer huset. Och då dyker nästa fråga upp, var ska ni bo? Lägenhet i centrala delarna av staden, eller kanske hyra en lägenhet. Oavsett vilket så får ni troligtvis en hel del prylar över som ni inte får plats med. I många städer i Sverige är det långa köer för att få hyra lägenhet. Ska ni köpa, så kan priserna vara ganska höga, och ni får säkert en avgift till föreningen. Är det en äldre stabil förening, så brukar avgifterna vara ganska låga. Är det nyare föreningar, så kan man ibland fundera på varför det ska till en insats, avgifterna kan ibland hamna på motsvarande vanliga hyror, över tiotusen. Det är, som jag ser det, inga bra investeringar, och kanske ibland ganska dåliga boplatser, de nyproducerade hamnar ofta långt utanför centrum, om man nu vill ha nära till allt det bekväma. Hittar ni inget där ni vill bo med en gång, så är mitt råd att avvakta lite, det dyker ofta upp bra och lämpliga lägenheter efterhand.

Senior, då kan du skaffa dig nytt yrke. Pensionär.
Senior, då kan du skaffa dig nytt yrke. Pensionär.


Pengar över, vad gör ni med dessa? Det här är en angenäm fråga och mitt förslag handlar om vilka behov ni har. Skaffar ni lägenhet, och har en låg avgift så brukar pensionen klara av dessa avgifter utan problem, framförallt när ni är två. Det kan bli lite svårare om en av er går ur tiden, men har ni skaffat en lägenhet med låga avgifter, så klarar det sig även med en pension och tjänstepensioner. Har ni dessutom varit duktiga och sparar i privata pensioner, så bör ni vara på stadd kant. Så vad att göra med de pengar ni får över? Har ni inga behov, ni har pengar till det ni vill göra, så spring in på banken eller ert försäkringsbolag och skaffa ett ISK-konto. Inom ramen för ISK kan ni köpa fonder som har den placeringshorizont som ni vill ha. Har ni behov av pengarna inom kort tid, något år eller så, då ska ni leta fonder som har mycket obligationer eller räntebärande placeringar, och lite aktier. Ju längre ni kan vara utan era pengar, ju mer aktiefonder kan man skaffa sig. På sikt, så har det historiskt alltid varit bättre med aktier. Jag ser på fondlistan nu och där finns det ganska många fonder som har stigit med över 40% det senaste halvåret, det är ingen normal utveckling, men det visar att ibland kan traditionella råd vara fel. Jag tror ingen skulle rekommendera dig för ett halvår sedan skaffa dig aktiefonder om du ville ha ut dina pengar nu i slutet av sommaren. Fast hade du satt in 200 000 i Mars, då Coronan bröt ut, då hade du haft närmare 300 000 nu. Men som sagt, jag tror inte du hittar någon med sådana råd. Det är dina pengar och du avgör.
Så, nu har du koll på en hel del, som du behöver ha koll på när du byter yrke, från att ha varit anställd till att bli pensionär. Men sätt dig för all del inte och rulla tummarna, gå med i olika föreningar och aktivera dig. Ju mer du aktiverar dig, ju piggare lär du bli, ju längre liv bör du får. Och glöm för all del inte bort promenaden, mins en halvtimme varje dag, i ur och skur.