Marik Vos – Gotländsk Oskarsvinnare

Marik Vos - Gotländsk Oskarsvinnare 4

Hon föddes den tredje juni 1923 i St Petersburg, dåvarande Petrograd Ryssland. Hon hade namnet Marie-Anne Ericson när hon föddes. Fadern gick ur tiden 1935, då Marik var tolv år. De hade redan 1932 flyttat till Sverige. På den tiden hade även barnen sorgkläder. Fadern gick ur tiden i början av juni, och ännu fram mot Jul så bar Marik svarta sorgkläder. Hon var så eveinnerligt trött på dessa svarta kläder, men modern sa att på annandagen skulle de gå och se Gösta Berlings saga på Dramaten, och då skulle Marik få en rosa blus på sig, en blus som modern hade sytt speciellt för tillfället. Detta muntrade upp Marik. När ridån så äntligen gick upp och föreställningen började blev hon totalt drabbad av den, skriver hon i sin bok, Dräkterna i Dramat, Norstedts 1984. Det är i det här ögonblicket Sveriges första oskarsvinnare för bästa kostym börjar sin resa, den resa som knappt femtio år senare ska belöna Marik Vos med en Oskar för bästa kostym i filem Fanny och Alexander 1984. Marik var nominerad två gånger innan, 1961 för Jungfrukällan och 1974 för Viskningar och Rop, båda filmerna i Regi av Ingmar Bergman, som givetvis gjorde även Fanny och Alexander.

Marik Vos - Gotländsk Oskarsvinnare 5


När nu Marik bestämt vad hon ville göra, så ville hon skaffa sig en relevant utbildning. Det fanns ingen sådan i Sverige på den här tiden, och att resa ut i Europa var inte att tänka på, det andra världskriget var igång. Hon sökte in på tekniska skolan (motsvarande dagens Konstfack). Hon insåg ganska snart att detta inte var exakt den utbildning hon behövde, så hon funderade på hur hon skulle lösa det. I sin bok beskriver hon hur hon tog mod till sig, klev in på Dramaten och sökte upp dekorationschef, Sven Erik Skawonius, Marik neg djup och bad att få bli elev hos honom.

Marik Vos - Gotländsk Oskarsvinnare 6

Hösten 1940 fick hon möjlighet att börja som elev hos dekorationschefen. Under de kommande fyra åren gick hon dels på den tekniska skolan och dels som elev hos Sven Erik Skawonius. Marik beskriver tiden med framförallt Sven Erik att “jag sög åt mig som ett läskpapper av allt jag såg och hörde omkring mig.”
1946 blev Marik anställd som dekoratör och kostymtecknare vid Dramaten. Hon slutade som detta 1982 då hon i stället blev frilansare, men bland annat uppdraget med Fanny och Alexander. Hon hade då lämnat Stockholm och bosatt sig i Vamlingbo på södra Gotland, där hon ägnade sig även år fåruppfödning.
Marik Vos gick ur tiden den 13 juli 1994 och finns begravd på Vamlingbo kyrkogård. Gravstenen finns strax till höger vid muren nära öppningen som går in mot Prästgården.

Marik Vos - Gotländsk Oskarsvinnare 7