Maria Walewska – Kejsarens polska hustru

Maria Walewska - Kejsarens polska hustru 3

Hon föddes den 7 december 1786 i Kiernozia, cirka tio mil väster om Warzawa, nära Lodz i Polen. Hon var dotter till adelsmannen Mateusz Laczybski och Eva Zaborowska. Som liten flicka hade hon en privatlärare i den mera kände Frederik Chopins fader, Nicolas Chopin. År 1804 fyllde Maria 18 år och blev giftamyndig, och hon gifte sig rikt, med greven Athenasius Walewski. Året efter 1805 fick de sonen, en son som troligen inte hade Athenasius Walewski som fader. Maria fortsatte den inslagna vägen. När hon så träffade Napoleon i början av 1807, inledde de båda en kärleksrelation, som höll i sig under flera år, och som blev en av de sämst bevarade hemligheterna i Europas socitet. Vart hän Napoleon flyttade sitt högkvarter, så hamnade Maria strax brevid. Under en resa till Wien, år 1809 bodde Napoleon på slottet Schönbrunn Palace, så fick Maria tillgång till ett hus i närheten, ett hus som hon troligen knappt besökte, annat än på dagtid, eller övernattade i. Det var också vid den här tidpunkten hon åter blev gravid. När sonen Alexandre Joseph var född, den 4 maj 1810 fick greven Athenasius Walewski rycka in igen och erkänna Marias nyfödde son som sin egen. Det var ändå ganska uppenbart att den rätte fadern var Napoleon Bonaparte.

Maria Walewska - Kejsarens polska hustru 4


Napoleon flyttade till Paris 1810 och Maria följde efter. Men det blev inte riktigt som Maria tänkt sig. Napoleon ville byta fru, från nuvarande Josephine, född 1763 och den förste franske kejsarfrun, till Marie Louise född 1791 och en hertuginna av Parma, senare kejsarinna av Frankrike 1810-1814. Hon var dessutom 28 år yngre än Josephine. Napoleon insåg att det skulle vara olämligt att behålla kontakten med sin älskarinna Maria, så han avslutade även det förhållandet. De sågs då ytterligare att antal gånger, dels när Napoleon var på Elba i exil och dels i Paris under de så kallade hundra dagarna, då Napoleon återvänt till den Franska huvudstaden. Marias framtid, liksom en av hennes söner Alexandre Joseph skulle garanteras en bra framtid, de fick stora jordgods i Kungariket Neapel, långt ner på den Italienska västkusten.

Maria Walewska - Kejsarens polska hustru 4


När Maria äntligen fick skilsmässa från sin greve Athenasius Walewski, år 1814 kunde hon då i stället gifta om sig medNapoleons syssling En ny Greve Philippe Antoine dÓrmano. De flyttade från Paris till Liege i Belgien. Man flyttade eftersom Bonaparte blev förföljda i Frankrike efter Napoleons härjningar. Väl i Belgien fick Maria en tredje son, Rudolf August dÓrnano, där det än idag finns släktingar Frankrike.
Maria Walewska går ur tiden 11 december 1817

Maria Walewska - Kejsarens polska hustru 6