Livsstil

Livsstilssjukdomar är sådana som inte överförs mellan människor och som inte är en infektion. Till livsstilssjukdomar räknas hjärtsjukdomar, cancer, KOL, astma, stroke och diabetes. En del säger att livsstilssjukdomar egentligen är ett felaktigt ord, det handlar i många fall om levnadsvanor. Det är hur vi lever och hur då vissa sjukdomar kan kopplas till den levnadsstil som vi lagt oss till med.

Många dödsfall beror på livsstil.Man räknar med att två av tre dödsfall i världen beror på livsstilssjukdomar. Allt enligt WHO, Världshälsoorganisationen. Man säger vidare att om du inte röker, äter hälsosamt, är fysisk aktiv och inte dricker för mycket brännvin, då bör du leva upp till 14 år längre är en som gör allt det där jag räknade upp, röker, dricker brännvin, sitter i soffan, och käkar hamburgare och chips. Du behöver äta hälsosam kost.

Karolinska Institutet


Bedriver forskning på livsstilssjukdomar. En av deras forskning visar på att svenska kvinnor minskar risken för hjärtinfarkt med femtio procent, det enda man egentligen gjorde var att äta rätt kost och minska på alkoholen, till rimliga mängder, exakt vad det innebär har jag inte listat ut, ännu. Enligt Folkhälsomyndigheten kan kvinnor dricka nio glas vin i veckan, män kan häva i sig 14. Maten handlar om den nordiska varianten av kost med då i första hand växter från naturen, blåbär, lingon, hjortron och liknande, samt äpplen och päron, rabarber, och en och annan potatis, komplettera detta med fet fisk och kyckling. Inga bloss, då skiter sig allt, så är det du som står där bakom skynket och smygröker, så fimpa direkt, Oavsett ålder och andra förutsättningar, så kommer du att tjäna på att fimpa för gott. Sedan ger man ett ganska bra tips, som jag inte sett förut, behåll din kroppsvikt, den du hade när du var 18-20år. Det visar sig att vid den åldern hade de absolut flesta svenskar en bra kroppsvikt, den var normal. Sedan kom friheten, det var då de flesta av oss skaffade TV-soffa, fick fjärrkontroll, och köpte chips. Vinet gjorde också sitt intåg i den svenska folkhemmen. Och så hade man ju skaffat sig rökverk, fick ändå gå ut på balkongen och suga i sig giftet.
Det sista rådet handlar om rörelse. Motion är en annan term. Du behöver inte skaffa dig värsta chockrosa dressen, senaste skorna eller något annat. Sätt på dig ett par sköna ingågna skor, och är det kallt, slänger du på dig kackan, och så trampar du runt i minst trettio minuter.
Här har jag ett eget tips, skaffa dig bungyjumpstavar, det är fjädrande stavar, som förbrukar upp till 70% mera kalorier. Hiskeligt bra, och bekvämt.
Du ser, en livsstilssjukdom beror ofta på just din livsstil, och jag tror att har du kommit så här långt i texten, då vet du med dig med all säkerhet, och du har behov av att ändra dig, eller om du redan idag sköter om dig och din kropp. Du läste med all sannolikhet rätt, då du kan leva 14 år längre om du sköter dig, då med ganska enkla steg.

Livsstil och Livsstilssjukdomar

När jag föddes 1955 så var medellivslängden för män knappt över 70 år, kvinnor levde ytterligare 4 år. När jag nu förväntas lämna på min 89 årsdag, så har medellivslängden ökat till 85 år, och kvinnorna har bara 2 års längre medellivslängd. Vi män har alltså knappat in något år. Vad det exakt beror på det vet jag inte, men jag kan ju tänka mig att livsstilen har en stor betydelse, då i form av kost och motion. Förr i tiden, så såg du knappast någon som var ute på morgonpromenad klockan fem på morgonen. I morse när jag tog min runda, så mötte jag tre män och fem kvinnor. Sedan ska sägas att det var åtminstone 6 hundar som fick sin morgonpromenad, så förakta icke dessa härliga husdjur. Jag gick hemifrån strax efter fem. Går man bara tillbaka tjugo år i tiden, så hade jag med stor sannolikhet inte stött på någon, möjligtvis någon som var på väg hem från krogen. Fast ändå inte, det är ingen bra väg hem för dessa, de hamnar i så fall i skogen.

LivsstilMed det här vill jag säga att livsstilen påverkar oss. Sköter du dig, så har du stor chans att leva längre. Sedan kan det ta slut ändå, trafik och annat. Det är sådandt som förklarar skillnaden mellan medellivslängd och förväntad livslängd när man uppnått en viss ålder. När jag föddes förväntades min livslängd bli 85 år, men när jag nu uppnått pensionen, så förväntas jag leva i ungefär 24 år till, till 89 år. Jag ser fram mot den tiden. Vill du hänga med, följ då råden jag har gett. Det är inte mina råd, jag har läst mig till dom. Och dessutom har jag numera slutat stressa, det finns ingen som helst anledning. God kost och god motion.

Folksjukdomar

Vissa sjukdomar, som drabbar oss äldre räknas som folksjukdomar, för att så många drabbas. Det kan bero på livsstil eller annat.

Livsstil påverkar dig och kan bli en livsstilssjukdom.
Livsstilen påverkar dig och kan bli en livsstilssjukdom.

2 Svar på “Livsstil”

  1. Pingback: Hälsosam kost - 01

  2. Pingback: Nordisk kost - 01