Legend

I England finns det ett otal myter och legender, sådant som man har berättat för varandra i många århundraden. Det blir också en liten resa på den brittiska ön, många av berättelserna är knutna till en speciell plats.

Legend . Robin Hood

Till en av de mera kända hittar vi i skogarna kring Nottingham och vi får gå cirka 700 år bakåt i tiden. Du har säkert redan listat ut att jag talar om
Robin Hoods och hans tappra män.
Som gömde sig i skogarna omkring Nottingham. De rånade de rika och gav till de fattiga, samtidigt som de överlistade den onda sheriffen i Nottingham. Rövargänget höll till i Sherwood skogen, där de också bodde. Men de tillbringade också tid i Lud’s Kyrka som ligger knappt tio mil nordväst om Nottingham. En sträcka som man idag tar sig på omkring en timme med bil, på den tiden hade man eventuellt någon häst, men i de allra flesta fall var det promenad, som tog upp emot tjugo timmar. Jag skulle tro att man inte gick hela sträckan på en gång, utan tog rast lite här och var. När de väl var framme så kunde de gömma sig i en liten glipa som var omgärdad av höga kullar, det fanns bara en öppning in. Grottan har givetvis många olika sägner, det sägs än idag att det är hem för en ond sjöjungfru, som hjälpte Robin Hood och hans vänner att hålla fienden på avstånd. När Robin så försvann fortsatte dem onda sjöjungfrun att hålla vakt för obehöriga och gör så än idag.

Legend - en sovande legend.
Sovande legend

Det saknas blommor vig den gröna parken, det här är anledningen.
Den minsta av Londons kungliga parker skapades 1660, då kung Charles II (1630 – 1685) planerade att promenera från Hyde Park till St James Park utan att lämna kunglig mark. Han köpte då mark mellan de två parkerna, en mark som varit begravningsplats för spetälska under medeltiden. Han namngav parken som Upper St James Park.1746 bytte man namn till Green Park, eftersom det var den enda kungliga parken som saknade blommor. Legenden säger att Charles fru, katarina av Braganza, upptäckte att han plockat blommor till en älskarinna i parken. Hon beordrade då att alla blommor skulla tas bort från parken och man fick inte plantera några nya, en regel som gäller än idag.

Drottningens hundar, Corgis

Du har nog inte undgått att se bilder på drottningen av England och hennes hundar, Corgis. Drottningen har haft över 30 av denna hundras, som egentligen heter Permbroke waliska corgi, förkortat till Corgis som betyder dvärghundar på walesiska. Drottningen har haft dessa hundar under mer än 70 år, sammanlagt 30olika. Enligt legender så dikterade skogféer som användes för att rida hundarna i strid som skogsféernas häst. Än idag kallas den mörka delen på pälsen under hundens axlar för fe-sadeln.

Robin Lythe Cave, legenden om.


I en grotta vid den gapande munnen på Flamborough Head, en farlig sträcka av robusta vite klippor som slår ut från East Yorkshire in i Nordsjön. Robin Lythe var en välkänd smugglare på 1700-talet, använde denna cavernösa 15 meter höga grotta för att lagra sina kap, mestadels fransk sprit och tobak. Lokala fiskare ska ha funnit Robins kropp nedanför klippan, de tog mod till sig och klättrade upp en bit och fann då skatten av fransk sprit och tovak, både varorna mycket eftertraktade på 1700-talet. Numera uppträder Robin som tunn luft vid klipporna. Kommer man en dimmig natt, så kan man, om man har tur, få se Robin tappa upp en glas av god fransk konjak från ett trä-fat. När han sedan smakar av den drygt trehundra år gamla konjaken, så är den så starkt, så att hans kropp löses upp i dimmorna.

Helveteshundarna från Wistman Skogen


I skogen vid Wistman vid Devon finns en underbar labyrint, av tvinnade ekar med täckta lavar och mossiga stenblock. Stiger du in i denna labyrint så gör du det på eget bevåg. . Namnet Wistman kommer från en gammal dialektkod för kuslig. Veden är välkänd för att vara hemma till ett paket helveteshundar som leds av en mörkrånad figur som hotar att stjäla den dödliga själen som är dum nog att gå in i skogen. En helveteshund är en övernaturlg hund som har en blandad svart päls, glödande röda ögon och givetvis en superstyrka. Den som ser eller hör en helveteshund kan förvänta sig en brutal och plötslig död. Devon ligger långt ner i den sydvästra delen av England, ett i övrigt mycket vackert område.

Födelseplatsen för Kung Arthur


Om denna kung finns det många berättelser, framförallt hur han och hans hustru Guinevere och hans riddare av det runda bordet har uppnått mystisk status i England och fångat fantasin under många århundraden. Legenden om svärdet i stenen är troligtvis den mest berömda av alla berättelser. Trollkarlen Merlin placerade ett svärd i den sten som heter Excalibur. Den som kunde plocka ur svärdet ur stenen var den rättmätige kungen av England. Kung Arthur har du redan räknat ut att det var som lyckades plocka ur svärdet. Han blev ju kungen. Kung Arturs födelseplats är vid Tintagel slottet som ligger i Cornwall på den lilla spets längst ner på den engelska sydvästra spetsen. Där i trakterna finns också Trollkarlens Merlins grotta, allt är nu stora besöksmål, som varje år uinvaderas av besökare, främst från England men även många kommer utifrån, alla som hört denna berättelse vill ju se platsen där det hände.

Legend 1
Legend – Svärdet i Stenen – Kung Arthur

Pendle Hill eller Pendlehöjden , är platsen där tolv häxor anklagades för morden på tio personer genom att använda trolldom.

Händelsen äger rum den 18-19 augusti 1612 och vi känner till händelsen genom att Thomas Pott beordrades av domarna i målet att föra ordentliga anteckningar om vad som hände, Hans redogörelse ligger till grund för den mest dokumenterade rättegångar om häxjakten på 1600-talets England. Är du intresserad av att läsa Thomas Potts anteckningar så finns de här på denna länk i lite olika format. http://www.gutenberg.org/ebooks/18253
Språket är engelska.

St George och draken

Det här handlar om en incident i Libyen på tusentalet. Det var en drake som terroriserade en stad i Libyen. Infekterad av pesten hölls draken lugn genom att matas med två får om dagen. Men så en dag var det slut på fåren och man fick börja mata draken med byns barn i stället. Av någon anledning var den engelske kungen på plats, och när hans bar blev utsett att mata draken, kom St George in. St George fångar draken och tar den med tillbaka till staden. Han lovar döda draken om folket konverterade till kristendomen. Den här berättelsen handlar om hur människor omvandlades från Muslimer till kristna, och st George blir den legen som kristendomen behöver för att visa världen vilken religion som ska triumfera.

Modern legend – James Bond

Det här är en modern brittisk legend, skapad av Ian Flemming, och genom film blivit en levande legend. Agenten reser runt i världen och räddar, med ojämna mellanrum världen från olika former av undergång. James Bond gör det med charm och ofta i famnen på någon vacker kvinna, skurk eller medtävlare spelar ingen större roll för den tappre James.
Vill du läsa om flera mansmyter, och om James Bond rekommenderar jag boken om Mansmyter av Ronny Ambjörnsson. Du hittar mera info om denna bok på min bokblogg, boktipspåresan.se.

Legend 2
Legender i olika slag. Här en vy från James Bond

Loch Ness-monstret


Den här legenden är satt att ockupera Skottlands djupaste och längsta sjöar, Loch. Det osannolika är att många människor har träffat på odjuret, en långhalsad varelse som närmast beskrivs som en Plesiosaur, en dinosaurie som försvann för 66 miljoner år sedan. Men för cirka 1200 år sedan var det en irländsk munk, som då redan var ett sekel gammal, som hade bevittnat en lokal begravningscermoni som ägde rum vid floden Ness. En av männen i begravningsföljet klädde helt plötsligt av sig och simmade ut i floden. Så plötsligt kom där ett vattendjur och tog tag i mannen och drog ner honom i djupet. Mannen försvann för alltid. Sedan gick det en tid, fram till nästan våra dagar. 1933 kom nästa tecken på ett odjur i vattnet. Då i Juli beskrev en man att han sett en varelse korsa vägen framför honom. Ytterligare en månad senare kom där en annan man på motorcykel, som också bevittnade en varelse som försvann i djupet. Varelsen hade en lång nacke, litet huvud och stor kropp. Motorcyklisten, som turligt nog var veterinär, beskrev varelsen som en korsning mellan en säl och en Plesiosaur, dinosaurien tidigare. Därefter har det förekommit många iakttagelser av denna legend. Man har sökt efter djuret på många olika sätt, men alla har varit resultatlösa. Tillräckligt många älskar tanken på att det finns en dinosaurie i Loch Ness, för att det ska bli en levande legend.

Det finns många fler legender och myter i ett så gallat land som England. Jag samlar på mig och ska återkomma i ämnet. Jag hoppas du gillar att läsa om dessa legender. Du får gärna kommentera, och har du några tips får du gärna bidra med detta. Skriv i kommentarer, så läser jag.