Klimatsmart

Klimatsmart. Detta ord dyker upp lite här och där

Klimatsmart. Detta ord dyker upp lite här och där. Jag sätter det ofta i samband med flygningar, flygskam, men klimatet beror på väldigt mycket annat. Hur är det med bilkörning. När vi funderade över att köpa, eller byta bil 2012, så började jag läsa på ganska ordentligt. Det rådde stor enighet om att en dieselbil var det absolut bästa alternativet, vi skulle dessutom få fem års skattefrihet på bilen. Tack, tänkte jag, gled iväg till Ford och hittade exakt vad jag ville ha. Nästan i vart fall, de fick sätta på en dragkrok, och så var jag nöjd. Nu har vi kört 23000 mil, och det är dags att sälja bilen. Den har gått som en klocka, full service, och drivmedel är det den har kostat, förutom att den har sjunkit i värde. Bilen har fört oss på många trevliga resor i Europa, och jag fick utan problem en grön skylt för den tyska miljömärkningen. Men det har hänt något, bilen anses nu vara en miljöbov av yppersta klass. Så av detta kan man dra slutsatsen att lita inte på vare sig politiker eller miljöexperter. Men då är lilla frågan, hur kan lilla jag bidra till en bättre miljö?

Klimatsmart 3


Jag skrev tidigare att jag håller på att sälja vår pärla. Jag har köpt en elmoppe i stället, det verkar för närvarande vara det bästa alternativet för klimatet, kanske inte för oss. Hustrun har avböjt att resa ner i Europa och sitta bak på moppen. Men det finns ju andra vägar att ta, tåget eller en buss. Bor du i storstadsområden, så är kollektivtrafiken ett vettigt alternativ, framförallt om den drivs med el. Tåget blir då ett vettigt alternativ, det är den typen jag nu ser på när jag försöker få ihop en skojig och innehållsrik resa för vår semester. Är du hemma, så är ett par väl ingångna skor ett alternativ. Tänk så skönt med en morgonpromenad. Du går där, gärna i skogen, när dagens första solstrålar tittar fram bakom träna. Du andas in frisk nyproducerad luft. Du mår som en prins när du kommer hem, och sätter på vattnet till förmiddagskaffet, eller förmiddagste.

Klimatsmart 3


Klimatsmart två? Handla det som behövs! Ta fram någon bra app i mobilen, gör en lista och handla en gång i veckan. På ICA har man att vi som är pensionärer kan få fem % rabatt. Handlar du för 25000 om året så blir det 1250 kr i rabatt. Och det på vad ett normalt hushåll handlar. Om du veckohandlar, så kan jag garantera dig att det inte ramlar ner så många chipspåsar och godispåsar, någon som inte enbart gynnar din ekonomi, det gynnar din hälsa likaväl.
Det finns mycket mera att skriva om detta ämna, jag lär återkomma. Det kan handla om hur du ordnar det med energin, hur du bor, vilken mat du äter och säkert en hel del små saker mera. Häng med under rubriken Klimatsmart.

Klimatsmart, en vacker soldränkt himmel
Klimatsmart