Julen – Traditioner

Hur många traditioner har du under julen? Jag tror, utan att veta exakt, att julen tillhör de högtider där vi svenskar har mest traditioner. Jag ser när barn ska besökas eller andra, så får vi passa det och det. Kanske en tid framför TV.n då Kalle Anka visas. Eller Karl-Bertils julsaga. På julbordet ska det stå en massa saker för att julen ska finnas. Sill och skinka kan vara de viktigaste. Idag, dagen innan, har många som tradition att bära in granen och klä den med vackra ljus och andra dekorationer.

Julen - Traditioner 4


Det här är sista dagen innan doppardagen, och följer du traditionerna så har du säkert haft massor med stök innan jul. Du har bakat, slaktat grisen ordnat julosten, tvättat, stöpt ljusen, byggt pepparkakehuset, kanske varit på Ullared och köpt en jultomte, det säljs en halv miljon tomtar varje år på det gula varuhuset, varit på Julbord, tittat på julskyltningen, varit på Luciafirande, skaffat julklappar till barnbarnen, och säkert en massa grejer till. Dagen innan doppardagen ska du dessutom fixa skinkan, och ta dig en smakbit, med lite stark skånsk senap på. Och när klockan slår halv fem på julafton, då är det mesta över för många. Kalle är slut, maten är uppäten och klapparna är utdelade. Endast far se fram mot sin julgrogg enligt Tage Danielssons julsaga.

Julen - Traditioner 5

Har du stressat inför och under julen? Då är det verkligen dags att lugna ner dig, stressa av helt enkelt. Kanske lite Mindfilness, som betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro, du ska helt enkel ta kontroll över din kropp och dina sinnen. Låter enkelt men det kräver en hel del övning. Jag tror att detta är en ganska bra metod för oss seniorer ocg jag kommer under nästa år att skrive en hel del artiklar om metoden, kanske också en sammanställning i ett häfte som du i så fall kan ladda hem, och plocka fram när det passar dig.

Julen - Traditioner 6