Hypotekspension!!!?

Hypotekspension!!!? 5

Har du bott länge i din bostad, och äger du den. Då har du säkert skaffat dig det som kallas överhypotek. Det är kort beskrivet, det utrymme du kan få låna pengar med din bostad som säkerhet. Sedan några år finns en ny typ av lån, Hypotekslån. Jag ska redan här avslöja min åsikt, skippa detta. Principen bygger på bakvänt räntapåräntaeffekt. Den vanliga effekten gynnar dig som sparare, så då kan man utgå ifrån att den missgynnar dig som låntagare.

Hypotekspension!!!? 6


I princip går processen ut på att man ser hur stort låneutrymme som finns kvar i din fastighet. Man räkna därefter med att fastigheten ska stiga i värde, och att räntorna finns på den låga nivå som de är idag. Ganska osäkra parametrar om du frågar mig.
Nåväl, har du en fastighet som värderas till två miljoner, och du inte har några skulder, så kan du enligt ett räknexempel jag tog del av få låna 600 000 kronor. Du betalar ingen ränta, det låter ju fantastiskt, och som vanligt, låter det för bra, så är det antagligen inget vidare. I det här fallet lämnar man en ränta på höga 4,5%, vilket blir ca 27 000 kr det första året. Men du betalade ju ingen ränta. Nej, inte då, men det läggs på din skuld, så nästa år har du 627 000 och får då givetvis räkna räntan på hela det beloppet. Den här modellen gynnar dig när du sparar, men missgynnar dig givetvis när du lånar.

Hypotekspension!!!? 7


Det står i reklamen att man får skatteavdrag. Men det är först när lånet löses som skatteavdraget får göras. Har du samlat på dig ränta under många år, så ska du har rikliga inkomster för att det ska kunna utnyttjas. Nu kan jag inte hela skattelagstiftningen, men jag tror att det avdrag du inte kan utnyttja i år, får du rulla framåt.

Hypotekspension!!!? 8

Rådet jag har. Fundera och ta reda på exakt vad som händer i ditt fall, innan du tecknar ett sådant här lån. Har du en obelånad fastighet, så kan du säkert knalla iväg till din vanliga bank och få låna 30% av fastighetens värde, då till kanske 1,5% ränta. Du ska visserligen betala varje månad eller kvartal, du behöver inte amortera, det blir under 50% av fastighetens värde. Räntan kostar dig omkring 750 kronor i månaden brutto, cirka 500 netto. Och du har dina 600 000 du kan resa för, eller vad du nu vill hitta på. Bostadens värde blir lika stort oavsett vilken typ du väljer.

Hypotekspension!!!? 9