Hur sover du?

Hur sover du? 4

Hur sover du Människa? Det är en fråga som många av oss kan ställa sig. Upp mot var tredje svensk har någon form av problem med sömnen, det är alltså ganska få som kryper ner i sängen på aftonen, drar täcket över sig, och vaknar drygt sju timmar senare pigg och utvilad. Det är ofta lite störningar på vägen, antingen kan man inte somna, eller så är du inte utvilad när morgonen inträffar. Eller så kommer morgonen för tidigt, och det kan ha flera orsaker. Har du småbarn så händer det att de vill ha uppmärksamhet på natten, eller så kan du vara stressad, har du kanske en dålig sovmiljö, du ser jag har hittat ytterligare ett gäng med argument till dessa störningar. Hur du sover är viktigt för ditt övriga liv.

Hur sover du? 5


Jag vaknar själv ganska tidigt på morgonen, eller sent på natten. Välj det som passar. Omkring klockan fyra pillrar jag upp min gröna, ofta i mörkret. Jag känner mig då ganska pigg, kliver därför upp och tar mig till köket efter en snabbis på toaletten. Morgonbestyren består i att sätta på kaffet, mäta blodsocker (jo jag har diabetes) dra i mig lite medicin och två hälsokosttabletter samt vitamin D. Sedan kan jag i lugn och ro plocka fram mig IPad, läsa morgontidningen, Skriva lite dagbok om siffrorna på vågen och värdet av dagens mätning av blodsocker, och en del annat, hälla upp kaffet, och njuta av lugnet.

Jag sover när jag vill!

Jag har inga småbarn hemma, om det nu inte barnbarn är på besök, men de brukar ändå sova den här tiden. Så jag har en stund helt för mig själv. Då kan jag fundera, de senaste dagarna har jag börjat fundera kring sömnen. Jag är ingen expert, så jag har använt Internet till att läsa på om detta ämnen. Det finns några artiklar, jag googlade på sömn och hittade nästan tio miljoner artiklar. La jag till problem, sömnproblem, så blev det behagligare 622 000.

Hur sover du? 5

Jag har inte på långa vägar läst alla, bara en bråkdel. Men jag har åtminstone fått mig en uppfattning om lite orsak och verkan. Nu skriver jag så att pennan glöder, och kommer att lägga ut artiklar här på denna blogg. Nästa fredag kommer den första, den om stress som sömnproblem, och hur du kan komma bort från det problemet. Nästa inlägg planerar jag till den 24 januari. sedan hoppar jag en fredag, då det är ett annat ämne. Men i februari återkommer jag med sömnen som ämne. Hur många artiklar det blir, det vet jag ännu inte. Det finns väldigt mycket att skriva, så det kan nog bli lite. Vill du läsa, följ då gärna bloggen. Varje måndag eller fredag omkring klockan 09.00 kommer en ny artikel, det är mitt mål. Sedan kan saker hända så att jag får ändra på mina tankar, men…

Hur sover du? 7