Trästaden Hjo

Måste ta mig lite tid och göra reklam för denna lilla härliga stad vid vätterns strand. Hjo. Staden som hamnade på fel sida när man byggde E4:an förbi vättern. Jag skulle tro att många som bosätter sig i Hjo ändå tycker det är ganska skönt att slippa den trafiken, men man missar å andra sidan en massa besökare. Nu vet du ju om denna pärla, så då är det bara för dig att sätta dig i bilen eller varför inte sätta dig på tåget.

Trästaden Hjo 2

Ta tåget till Hjo

Om du tar tåget från Stockholm så blir det lite byten och buss den sista biten. Men resan är en del av upplevelsen, så det blir bara underbart. I Skövde, där du byter till buss, så har du tjugo minuters rast, så där kan du kanske hitta en snabbfika, så var det problemet åtgärdat. Andra linjer har längre raster. Hela resan tar omkring fem-sex timmar. Väljer du Göteborg som utresa, så tar det ungefär 2,5 timmar och även här har du en trevlig bussresa på slutet, från Skövde. Väl framme i Hjo checkar du in på stadens bästa hotell, Hotel Bellevue. Fina rum och du har det du behöver på hotellet. En bra restaurang, kommer du med bil så har du gratis parkering, och det jag gillade mycket var den uteservering som fanns, där jag kunde beställa en god öl i baren, sätta mig på uteplatsen och bara njuta av Vätterns blåa vatten. För det kan jag redan nu avslöja, Vättern har nog det blåaste vatten jag någonsin sett, riktigt mörkblått.
I vackra och pittoreska HJO tar du dig lätt runt genom en promenad. Här finns en hel del att se, och om du tänker konstnärer så har du en av Sveriges smartaste affärskvinnor som har sitt ursprung här, Estrid Ericson, vars fader Adolf Eriksson ägde och var källarmästare till bad och stadshotellet i staden. Lägg märke till stavningen av efternamnet, det är ingen felstavning. Estrid ändrade sitt efternamn 1944, när hon gifte sig med en sjökapten, Sigfrid Ericson. I vart fall blev Estrids livsverk att skapa företaget Svenskt Tenn. Du som kan din konsthistora får nu lite rysningar i kroppen. Det är många stora konstnärer som kommit fram, eller har haft samarbeten med Svenskt Tenn. Jag nämner Björn Trädgårdh, Uno Åhrén, Tyra Lundgren för att nämna några som var verksamma under Svensk Tenns tidiga år, Firman startade 1924. Men det är först cirka åtta år senare som det namn många förknippar med Svensk Tenn kommer in i bilden, Josef Frank. Han kom 1932 och satte prägel på firman så pass att de förknippades med varandra under mycket lång tid. I Hjo hyllar man sin dotter genom att ha en utställning om henne i kulturkvarteret Pedagogien. Besök gärna den.

Träbebyggelsen i Hjo


Åter till hjo så har du den fantastiska träbebyggelsen att njuta av, staden har fått många internationella utmärkelser för sitt sätt att bevara det gamla. Liksom i många turiststäder finns det givetvis en hel del guidade turer runt om i staden, jag föreslår att du tar kontakt med turistbyrån och följer med på någon tur, så får du uppleva staden.
Ska du nu uppleva Vättern ordentligt så tar du plats på ångaren Trafik, du bokar din plats på turistinformationen. Du kan välja mellan flera olika turer, en liten rundtur, eller en resa till Vadstena på andra sidan Vättern, eller varför inte Ångbåtsjazz, som erbjuder några timmar på Vättern med härlig jazzmusik.

Badbyxor i Hjo


I Vättern kan du givetvis också bada. Strax söder om Hjo ligger Guldkroksbadet, där det finns både sandstrand och en uppvämd pool. Det är ju bra eftersom Vättern är känd för att ha Sveriges kallaste vatten. Guldkroksbadet har en gedigen historia, där badet öppnades första gången 1881, då som kuranstalt. På den tiden var det ganska vanligt att man hade kallbadhus, det vill säga i praktiken havsbad. Men det tog tid innan det blev lite modernt, inledningsvis fick herrar och damer bada på skilda tider. På Guldkroksbadet skedde bytet genom att byta färg på flaggan, vit för kvinnor och röd för män. Flaggan satt på taket till kallbadhuset, det gällde att vara uppmärksam, annars blev det utskällning. Det var nog mest män som “glömde” att se. I dag är dessa regler borttagna, du kan ha med hela familjen och njuta av det friska vattnet i Vättern.
Skulle du nu, mot förmodan tröttna på den vackra trästaden Hjo, så har du ytterligare två att välja på, Eksjö och Nora.

Trästaden Hjo 3
Trästaden Hjo