Hemestra

Nya ord så här i Corona-tider. Hemestra. Enligt Folkhälsomyndigheten blir det med all säkerhet ingen liten tripp till Europa, utan det får bli att Hemestra, det vill säga semester hemma. Det är inte på något sätt krångligt i vart fall inte för min del, jag bor ju på Gotland och här finns det grejer att göra, även om det är betydligt mindre med människor. Jag tror ju att det kommer att vara mycket som är öppet som man kan roa sig med. Nu tänker jag inte på en trång krog och dricka någon öl, mera på att leta efter de vandringsstråk som finns på ön, och utforska sådant. Det finns massor med vackra kyrkor som behöver besök av mig. Jag har satt upp ett nytt projekt, att skriva om de gotländska medeltida kyrkorna. De är nittiotvå till antalet, så det kommer att ta sig tid. Men jag får ju lära mig massor om byggnaderna och säkert om alla kalkmålningar som en del kyrkor är utrustade med. Sedan har många kyrkor kopplade helgon och alla dessa har en mycket intressant bakgrund, som jag idag inte kan, men som jag inom kort kan betydligt mera om.

Hemestra 5

Får jag ge ett tips, Helgonlegender, som Ingalill Pegelow så snällt ställt samman till mig och andra som gillar dessa helgon. Jag får återkomma i ämnet, nu skulle det handla om att Hemsetra.
Har du sommarstuga så kan den säkert bli lite mera utnyttjad. Det man ska undvika är att plocka med riskgruppen, det vill säga 70-plussare idag. Ni kan till och med klämma in den där lilla sommarfesten i grannlaget. Håll bara avstånd, och handhygien, samt inga 70-plussare med i dansen. Det blir gigantsika ringar när midsommaren ska dansas in. Men på landet brukar det finnas gott om utrymme, om inte fråga ta en tur i närmaste skog, där finns det säkert en hel del stigar som ni redan trampat upp. Ta ett rep, dela det i tvåmeterslängder, och så har i ett rep mellan er, dansa sedan runt i skogen med sträckta rep. Det blir garanterat ett ämne att tala om. Musiken hämtar var och en själva från Spotyfy eller annan streamingtjänst.
Du kan givetvis ta denna lek till din Campingplats, om du nu har det som sommarstuga. Inga 70-plussare här heller.

Hemestra 5


Endagarsutflykter, du har säkert liksom jag har, massvis med små smultronställen i ditt närområde. Antingen tar du en promenad till besöksmålet, eller så en kort bilresa. Se bara till att hålla avstånd och inga 70-plussare. Du bör också se till att du tvättar händerna ofta när du är ute på besök på något resmål.

Hemestra 5

Hemestra hemma


Ullared eller andra shoppinggrejer. Här skulle jag nog avråda, även om du håller avstånd, så är det ju en himla massa människor, och det går knappast att undvika trängsel, i vart fall inte i Ullared. Men Boris på GeKås har tänkt till igen, och han säger på hemsidan att GeKås följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu är GeKås gigantiskt stort, 40 000 m2 och varje kund ska ha minst 20 m2 enligt myndighetens rekommendation, så enligt Boris finns det i dagsläget ingen risk för att man bryter mot dessa regler. En snabb beräkning gör gällande att man kan plocka in 2000 besökare samtidigt. Ser du på TV, så vet du att man ibland har upp emot 10 000 besökare samtidigt, då börjar det bli lite trångt, 2000 då blir det gott om plats. Så är du ung, frisk och i övrigt gillar att shoppa, då avråder jag från mitt råd i början, du kan med ganska gott samvete ta dig till Ullared, och handla. Är du 70-plussare är det garanterat ingen bra miljö. Vi får vänta tills senare i år, hoppas jag. Hemestra på Ullared.

Hemsetra på badstrandenMen vi kan i stället åka till någon trevlig badstrand, kanske till och med muta in några kvadratmeter så att alla verkligen håller avstånd, då borde vi få lite kul, också. För min del vet jag inte, nu är det åter några år sedan jag rullade i havet, jag kan mycket väl tänka mig att avstå igen. I stället tar jag med mig en liten badbalja sätter mig på balkongen och häller lite vatten i badbaljan. Då blir åtminstone fötterna rena, och jag få känna på vatten, det är säkert ganska kallt…


Nåväl det här var lite tips på hur du kan Hemestra. Följ dock folkhälsomyndighetens råd som är följande:

Hemestra 5

Tips från Folkhälsomyndigheten


1) stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
2) Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
3) Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
4) Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
5) Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop
6) Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym, och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
7) Res inte i rusningstrafik om du kan undvika det.
8) Res bara om det är nödvändigt
9) Är du 70-plussare eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Dessa råd gäller nu och fram till och med den 31 december. Jag är övertygad om att dessa råd kommer att ändras. Du ser mina tankar på Hemestra, de kan bryta mot något eller några av dessa råd. Men du är ju smart, du ser till att det viktigaste avstånd och tvätta händer följs, liksom om du är 70-plussare, så vet du vad som gäller.

Trevlig Hemestra

Hemestra på en strand