Besök på hantverk

En av mina toppar när jag är ute och reser, det är att besöka något gediget hantverk. En bit upp i Värmland ligger Klässbols Linneväveri, ett litet hantverk som grundades redan 1920. Grundaren heter Hjalmar Johansson, och jag tror vi ska vara väldigt aktsamma om detta fina lilla väveri. Vad jag känner till, så finns det nog bara ett väveri i verksamhet idag, förutom Klässbols, det är Märta Måås i Båstad. De väver mattor av yppersta kvalité, Klässbols väver linne, och har hållit på med detta i drygt hundra år, Man kan säga att de har skaffat sig lite erfarenhet.
Har du vägarna förbi både Båstad och Klässbols, då tycker jag definitivt att du ska gå in och besöka dessa platser och hantverksindustrier. När vi besökte Klässbols, så var det helg, och inga vävar igång. Jag tog bilder, men se de har jag förlagt, hur man nu kan göra det. Jag länkar till väveriet direkt, så kan du bilda dig en uppfattning. Men man fick ändå gå in och bilda sig en liten uppfattning om hur hantverket utfördes. I Butiken fanns det givetvis en massa produkter man kunde köpa och ta med sig hem. Många av oss som besökte butiken hade en kasse av lite olika storlekar med oss hem. I vårt fall blev det två gröna kuddar, som nu pryder våra soffor, en i varje. Det får mig också att tänka på resan, och på så sätt får jag ju ut ännu mera av resan, med den associationen. Det blir fina minnen i vinter.

Hantverk i Nusnäs
Dalahästar, gediget hantverk i Nusnäs – Dalarna.


Ett annat hantverksbesök på denna resa, som innefattade Dalarna var givetvis Nusnäs. Huvudorten för tillverkning av den berömda Dalahästen. Det var ganska intressant att se hur de på att ganska enkelt sätt sågade ur hästen i grova drag, och därefter fram med morakniven och tälja fram detaljerna. Skicklighet satt i första rummet. Vi skaffade givetvis en av alla hästarna med oss hem. Inte den klassiska röda utan den här var vit, med grått målade slingor. Snyggare än den traditionella tycker jag. Det som piggar upp det hela är att alla hästar målas för hand av skickliga målare, nästan lite små konstnärer i alla.

Hantverk i Båstad!


Hos Märta Måås i Båstad kan det vara lite knöligt med parkeringsplats just utanför utställningslokalen. Men parkera på torget och gå de få stegen ner i stan, så fungerar det utan problem. Du kommer in i en utställningshall, som visar upp härliga mattor och andra vävnader. Frågar du så får du säkert besöka väveriet, och få se vad de håller på med nu. Mattorna säljs över hela världen, det är ett gott stycke kultur du tittar rätt in i hjärtat på.
Det fanns tidigare att museum för dalahästar, som låg i Dala-Järnas. Men det är numera sålt till Dalarnas museum, som har en permanent utställning i lokalerna i Falun. När du besöker museet, vilket du givetvis ska göra, här hittar du Dalarna i ett nötskal, så kommer du att få se betydligt mera än Dalahästarna, det finns Dalamåleri, det som vi ibland kallar Krubits, det finns dalakonst, och vår nationalförfattare Selma Lagerlöf har en egen avdelning. Hon bodde en tid i Falun. Det finns Dräkter och annan textil från landskapet och slutligen berättar man om Världsarvet och staden Falun.
Det är inte speciellt långt till Mårbacka, där, vad jag förstår Selma Lagerlöf. Hade som sin personliga favoritplats. När du besöker Mårbacka förstår du givetvis exakt varför. Det ligger naturskönt, och med den fantastiska byggnaden, så är det en alldeles ljuvlig plats.

Swemester - Mårbacka
Det sägs att Selma Lagerlöf skrev bland annat Nils Holgerssons underbara resa på övervåningen i detta hus. Det var stängt när vi besökte, så vi har anledning att återkomma.


När du är i området har du Sunne att besöka, där författaren Göran Tunström är född och uppväxt. Här finns massor av platser som beskrivs i hans böcker, som då kan upplevas i verkligheten. När jag besökte Sunne, så ville jag kika in i kyrkan, men se det var tji, den var stängd. Men det finns andra vandringar du kan göra, och klickar du på länken så hamnar du på en sida som kommunen satt upp, och som visar och beskriver en del av de platser som beskrivs i Tunströms böcker, samt en från Selma Lagerlöf. Det handlar om gården Björne (som i verkligheten heter Sundsberg) som finns i boken Gösta Berlings Saga, där brukspatronen Milchior Sinclair regerar, och tillsammans med sköna dottern Marianne bodde här. Ni vet, dottern som kysste Gösta Berling inför hundra par ögon, och Sinclair blev vild av raseri. Han lät anordna en auktion där han sålda alla saker som dottern vidrört.

Klickar du på länken kan du läsa mera om vår resa på Swemester.