Grilla

Grilla 1

Är du, liksom jag senior och lite matintresserad, då har du säkert inhandlat några grilla i dina dagar, allt från den där första som man hämtade på macken för, var det en femtiolapp, till den senaste, en märkesgrill. På den tiden såg man väl inte så mycket till kvalité mera att det skulle rendera en mindre utgift. Nåväl klotgrillen kom upp och det grillades eller rättare sagt, Flintasteken brändes. Kan inte bli annat, när de har en två – tre centimeter tjockt köttstycke som var marinerat, det gick inte att se hur köttet såg ut. På med hela stycket, när kolen hade sin absolut högsta temperatur, och gallret låg nästan på glöden. Klart att det blev svart. Så vändes köttet och det blev lika svart på den sidan. Efter att ha dukat av lät man grillen stå ute för den skulle ju svalna. Kom så en skur av regn på natten, så samlades det i kupan bland släckt grillkol. Två dagar senare blev det hål i grillen, den hade så dålig kvalité. Grillen fick stå kvar på altanen som ett minne av ett dåligt beslut. Nästa vår var det enbart ett stort rosthål, och det fick bli tippen. Men grilla skulle man ju, så det fick bli ett nytt varv på macken, och en ny flintastek. Ja du förstår, processen upprepar sig, i några år, innan jag kom på det att lägga några spänn på grillen, ta in den under tak, så att det åtminstone inte regnar direkt på den, och se, det hjälpte. Denna grill höll i ett antal år. Himla bra. Min senaste grill var en gasolgrill, enkel och smidigt, så länge startknappen fungerade. Det man fick ta till var manuell tändning, sedan fungerade det, också. Då hade jag kommit så långt i min grillutbildning att flintasteken var skippad, det handlade mera om annat kött, kotlettter eller karré om det var fläsk, men jag grillade ju det mesta på den grillen, allt från nyskördade färskpotatis, eller som de säger där vi tidigare bodde, södra Halland, nypotatis, ett ord som förekommer i hela Skåne. Nypotatis, lök och andra grönsaker var det som verkligen piggade upp. Grönsakerna i ett galler som man då hällde lite rapsolja över och några korn flingsalt. Det var tider det. I det allra flesta fall försvann allt det grillade gröna vid matbordet, trots att vi ofta bara var två, hustrun och jag. Ska säga att det går åt betydligt mindre grönt numera. En skål med vanlig grönsallad räcker till flera måltider, samma mängd grillad grönt gick åt på en måltid.

Grilla 2

Vilken grill är bäst, Kol eller Gasol?


Om detta spörsmål trätar de flesta. Det finns de som förespråkar kolgrillen i alla läger, som har satt på sig skygglappar, och som aldrig skulle kunna föra en vettig diskussion. Det man ska komma ihåg är att kolgrillen är en försenad version av att laga mat över öppen eld, och därför kan anses vara den genuina metoden. Har du en perfekt glöd, så kan du i princip fixa vilken mat som helst, och den blir god.
En gasolgrill har den fördelen att du slipper vänta, har du väl fått fart på den, så är den klar att använda direkt. Ofta har du också en kåpa på den, som du fäller ner, och du kan reglera temperaturen, bra om du grillar större köttdelar. En gasolgrill har ofta större utbud av tillbehör, något för prylgurun, och en gasolgrill är ofta lite dyrare i inköp. Du måste dessutom ofta ha en separat gasoltub, vilken kan öka på prylnördens ego. Det finns, som tillbehör, termometer som du sticker i köttet, och som stänger av grillen när den rätta temperaturen är uppnådd. Du slippa med andra ord passa din grill, utan kan sätta dig i solstolen med en öl i handen och njuta av andra saker. Lat men ganska praktiskt. Du kan ju utnyttja den tiden med att i stället hjälpa till att ordna de tillbehör som ska till.
Till kolgrillens fördelar ska räknas att den levererar högre temperatur, vilket ger köttet bättre smak, den är ofta lättare att rengöra, fettet som droppar från kött och olja förbränns direkt när det hamnar på kolen. I En gasolgrill rinner det bara ner i grillen, den har för låg temperatur för att det ska förångas.

Som jag tidigare nämde som tar en kolgrill längre tid. Du behöver minst trettio minuter på dig, från det att du fått fart på kolet eller briketterna tills det är moget för att användas. Briketter brinner längre än vanligt kol, så har du större köttbitar, så är det bättre med grillbriketter. Hur många gånger har du svurit vid den där kolgrillen för att det aldrig blir varmt. När du så sätter dig till bords känner du hur värmen från grillen bara strömmar mot dig. Den lärdomen du ska dra är att du nu var alldeles för snabb. Med en kolgrill i handen ska du enbart ta det lugnt.

Skillnaden mellan grillkol och Grillbriketter är tillverkningsmetoden.

Grillkol tillverkas genom att man långsamt bränner träbitar i en syrefattig miljö å länge att alla naturliga ämnen , sav och fukt är borta. Man använder inga kemiska tillsatser. Det gör ju att grillkol blir ett väldigt naturligt och häsosamt alternativ, och det blir mångas favorit för sin renhet.
Grillbriketter skapas genom att man pressar ihop brännbart material så som pulveriserat kol och sågspån under väldigt höga temperaturer. Man vill skapa jämna former och då används bindemedel av olika slag. Ibland lägger man ochså till andra substanser för att få briketterna att brinna lättare och längre.

Vilket ska du välja Grillkol eller Grillbriketter?

På den frågan kan man svara tjäna. Det beror sig på vad du föredrar. Är det att snabbt, ja i det hör sammanhanget snabbt 30 minuter, då är grillkol att föredra. Det tänder snabbt och det kommer relativt snabbt i rätt grilltemperatur, men det räcker betydligt kortare tid än grillbriketter.
Grillbriketterna är långsammare i starten, men de ger å andra sidan en jämnare värme under längre tid. Ska du grilla kyckling, så är briketter att föredra.
Kan du inte bestämma dig?
Då gör du som jag, ta lite av varje. Först häller du på en hög med grilkol sedan fyller du på med briketter. Då får du en snabb start och hög värme med grillkolen och så blir det lite längd på det hela med hjälp av grillbriketterna.

Är du ute efter grillsmaken eller rökighet?


Då har du bara grillkol att välja mellan, du läste ju att det inte fanns några tillsatser i grillkol, så den rök som kommer från grillkol är ofarlig, det kan vara bra om du hanterar mat. Använder du grillbriketter, så ska du definitivt läsa på påsen, vad den innehåller. Det kan finnas ämnen som kan vara diskutabla.

Aska eller inte aska.


Grillbriketter producerar ganska mycket aska, till skillnad mot Grillkol. Den senare hade ju inte heller några tillsatser, så den askan kan du sprida ut i ditt trädgårdsland eller gödsla i dina rabatter. Vänta bara tills den har slocknat, ordentligt.

Vad gör du med askan


Som du läste i förra avsnittet kan du ha askan som gödningsmedel i din trädgård. Låter du grillen stå tillräckligt länge, så hinner den svalna. Men ska du ha grillen snart, så är det smart att hälla över askan i ett plåtspann, när den har svalnat till hanterbarhet. Sätt ett lock på spannet och ställ det så att du inte har något brännbart i närheten. Vill du skynda på avsvalningsprocessen, så kan du hälla kallt vatten i spannet. Då brukar grillkolet protestera genom att ge ifrån sig en stark rökpelare. Ingen fara, se bara till att du har locket i närheten, och lägg över det efter att du hällt över vatten. När du senare rör om i askan får det inte komma någon värme innan du ska hälla ut det. Det kan ibland ta många dygn innan det är helt släckt, och blåser det, så kan det vara en orsak till att kolet börjar brinna igen.
Nu har du koll på både vilken grill du ska använda och vilket kol eller brikett som är bäst med dina förutsättningar. Nu är det bara vad du ska ha på din grill. Jag återkommer med förslag.

Grilla med ordentlig glöd
Grilla med ordentlig glöd.