Fredagsmys eller Fredagsfys?

Fredagsmys eller Fredagsfys?
Fredagsmys eller Fredagsfys?

Här finns det möjligheter att välja. Antingen tar du med dig chipspåsen, ett glas vin och smyger dig ner i soffan och tittar på TV. Eller så sätter du på dig vandringsskorna och tar en promenad på fem kilometer.

Det skiljer drygt 2000 kalorier. Promenaden förbrukar ca 350 kalorier. Smäller du i dig hela chipspåsen, så är du nästan på dagsintaget, 300 gram chips ger omkring 1600 kalorier och varje glas röttvin skapar 90 kalorier.

Tar du flera glas så kan en annan aspekt dyka upp, det som Brasse Brännström kallade BakisSmällus. Hålla koll på Fredagsmys eller Fredagsfys.

Fredagsmys

Ska du hålla lite järnkoll på din vikt, så förstår du vart tipset hamnar, FredagsFys. Men visst kan du smälla i dig chipspåsen och ett gäng glas med vin, ska du förbruka detta, så blir det en lååång promenad, vi snackar flera mil. Närmare fem för att förbruka 1690 kalorier. 4.82 enligt den tabell jag har tillgång till. Bor du på Gotland så är det en promenad mellan Visby och Hemse, det är långt. Fråga mig, jag har inte promenerat, men jag har i mina ungdoms dagar cyklat sträckan. Det blev vare sig chips eller vin den kvällen, jag sov innan huvudet och kudden möttes. Gillar du Fredagsmys, chips och vin, ta dig an ett tips som ekonomiprofessorn Micael Dalen delar med sig av i sin bok, ”Starkt Kul”. Det handlar visserligen om skumtomtar, men principen är den samma. Han menar att man mycket väl kan köpa en påse skumtomtar, (chipspåse) öppna den, plocka ur tre skumtomtar, stänga påsen och njuta av sina tre skumtomtar.

Chipspåsen

För chipspåsen blir det en liten skål, lek med tanken att du med din chipspåse kan dela innehållet i tio skålar. Så njuter du av denna lilla skål, du tycker dessa chips är fantastiskt goda. Du är väldigt sugen på att öppna påsen och ta mera chips. Du kommer att falla för den frestelsen, då upptäcker du något mystiskt, dessa chips är inte på långa vägar så goda som den första skålen. Så därför lägger du ner detta projekt framöver. Dagen efter plockar du fram din chipspåse igen, häller upp en tiondel, och smakar. Åter smakar chipsen fantastiskt och du njuter. Det här upprepar du varje dag tills chipspåsen är slut. Så i stället för att smaska i dig hela påsen på en gång, och det smakar mindre bra efter ett tag, så får du tio smakupplevelser, där du verkligen njuter. Vinet skippar du efter två dagar, det är inte så gott.

Vad blir resultatet?


Vad har du nu uppnått? Jo, du proppar i dig 160 kalorier i tio dagar i stället för 1600 på en dag, de senare förbrukar du icke, det skapar dina bilringar. Tar du lite varje dag, och du dessutom tar din dagliga promenad, så förbrukar du dina chips allteftersom, och det finns inget för kroppen att lagra, det kanske behöver tas lite från lagret, och det bör sänka din vikt. Vill du vara på säkra sidan så promenerar du givetvis några kilometer extra de dagar du vill äta chips, gärna i skogen. Då får du i dig skogens alla dofter, du kommer att må som en prinsessa eller prins.
Så i valet mellan fredagsmys eller fredagsfys kanske du väljer veckomys, som då innebär en tiodelsskål varje dag, och en promenad på minst fem kilometer. Då håller du vikt, och myser, det kan knappast bli bättre, om man får lite professorstips, så kan man omvandla detta till egna små mysgrejer, och då ändå må ganska bra. Du behöver i vart fall inte få något dåligt samvete. Glöm för all del inte bort promenaden, det är den som löser dina godisproblem, eller att du vill ta lite chips varje dag.

Gillar du att resa? Då ska du titta in på vår nya sait, destinationeuropa.eu. Där får du en hel del tips om trevliga platser att besöka i Europa. Vill du få tips om Sverige, så är adressen, Swemester.info.

Chips, ja om du tar en promenad på några kilometer!!!
Chips, ja om du tar en promenad på några kilometer!!!