Trästaden Eksjö – 6598

Sverige har tre städer som räknas som trästäder, Eksjö, Hjo och Nora. I Eksjö finns arkitektur och minnen från mer än fyra sekler. Staden har funnits sedan 1400-talet och den har givetvis drabbats av bränder liksom de flesta trästäder. Eksjö grundades redan 1568, men hela staden har ännu inte brunnit ner, och vi får hoppas att det så förblir. Det är en enorm kulturskatt som står där och låter sig beskådas av sina besökare. Gamla stan i Eksjö har 48 byggnadsminnen, det är i stort sett hela gamla stan. På torget finns en staty av en okänd ryttare vid Smålands kavalleriregemente vid tiden för det 30-åriga kriget, alltså tidigt 1600-tal.

Eksjö historia


Om vi för ett ögonblick återgår till historien så var det Erik av Pommern som gav staden stadsrättigheter. Det skedde omkring 1400, troligtvis 1403 men det kan ha varit 1404 också. Man vet inte exakt, det var inte så noga år 2003 firade staden 600 årsjubileum.
Platsen är mellan biskopssätena Linköping i norr, och Växjö och Kalmar i söder. Det blev en naturlig plats för handel, och där handel bedrivs där brukar också tvister avgöras, därav stadens Tingsrätt, en rätt som än idag finns kvar.
Det finns ganska lite bevarat om staden. Man vet att det var en landsortsstad, men kanske mera som en liten bondby. Under det nordiska sjuårskriget 1563 – 1570 drabbade den första katastrofen i staden. Den danske fältherren hade inlett ett fälttåg 1568. Eksjö kom i vägen och brändes ner hela staden. Det var Erik XIV som då skickade ett brev till sin slottsbyggare, som befann sig i Vadstena, några mil norr om Eksjö. Flamländaren Arendt de Roy var hans namn och han fick order att bege sig till platsen och skapa förutsättningar för att bygga upp staden, igen. På befallning av Johan III flyttades staden till en närbelägen ås, där tidigare stads och sockenkyrkan var belägen sedan medeltiden.
Så vad gör man i Eksjö? När jag slår på VisitEksjö så hittar jag 196 aktiviteter, allt från vandringen på utmärkta leder i närheten till marknader mitt i staden. Jag är ganska övertygad om att det finns något som just du gillar.

Bil eller tåg till trästaden?


Jag, som ofta tar bilen när jag är på semester noterar att det är gratis att parkera i Eksjö. Men det kräver en parkeringsskiva, jag som normalt kör i Visby har där blivit utrustad med parkeringsskiva, så det är bara att plocka fram den. Eller så kan jag bara glida in på Eksjö TuristCenter, så får jag en helt ny, och det alldeles gratis.
Gillar du loppisar? Då har du nio butiker enbart i trästaden Eksjö. I Omkringliggande byar finns det ytterligare åtta stycken, lägg till Mariannelund, där du har två. Sedan bör din nyfikenhet vara mättad.
Jag skrev tidigare att du kunde vandra, men gillar du i stället att cykla så har Eksjö givetvis leder även för detta. Astrid Lindgrens leden är en led, genom vacker natur och kulturlandskap. Ta med badbyxorna, för du kan doppa dig på vägen, Leden är lagom för en dagsetapp, 52 kilometer. Leden går mellan Eksjö och Mariannelund. Du kan givetvis göra den på två dager, där du cyklar de 52 kilometerna till Mariannelund den första dagen. Där sover du över, och nästa dag tar du samma tur tillbaka. Nu slog jag på boenden i Mariannelund, och det översvämmas inte. Det finns ett pensionat, sex kilometer utanför, Om jag skulle ta den turen så skulle jag nog fortsätta drygt två mil extra och hamna i Vimmerby, där man hittar hotell för drygt tusenlappen för ett dubbelrum, inklusive frukost.
Resa till eller ifrån Eksjö
Jag slår på SJ och hittar 14 resor en fredag från Stockholm C till den småländska trästaden för lite drygt 600 sek för två vuxna i andra klass. Åker du populärare tider så ökar priserna. Du åker från Göteborg till ungefär samma priser, men här har du 20 avgångar att välja mellan. Båda alternativen har en del tåg och en del med länstrafiken då i form av buss.

Trästaden Eksjö i Småland
Eksjö, Trästaden i småland