Drycker till mat idag

Mjölk till pannkakan och rött vin till oxfilén, det är nog så de flesta tänker när man funderar kring måltidsdrycker. Men nu läste jag i en bok, att man mycket väl kan byta, eller åtminstone ta en öl till oxfilén.

Pannkakorna är lite svårare, men en ljus lager kan fungera, om den är kall. Det som är bra, är ju att det inte går åt speciellt mycket dryck om det blir öl til pannkakan. Jag skulle tro att mjölkalternativet härrör sig från att pannkakor ofta äts av barn, och skulle jag bjuda mina barnbarn, som är i pannkaksåldern på öl till detta, då kommer jag, med största sannolikhet att bli portförbjuden från dessa härliga små liven, det vill jag undvika, barnbarn piggar alltid upp, och det gör i och för sig även en god anpassad dryck.

Besinna mig med drycker till maten!

Jag får dock besinna mig, och göra mina dryckesexperiment när det enbart är vuxna kring matbordet, jag vet i och för sig inte om jag trots detta urval, skulle bli speciellt populär. Nåväl det var inte mina måltidsdrycker denna artikel skulle handla om, utan det som jag läste i boken, “Hela Sveriges husman” där Bengt-Göran Kronstam skriver om ämnet. Bengt-Göran är vinskribent på bland annat Dagens Nyheter och han har skrivit en hel del böcker i ämnet, således en pålitlig herre. Jag tror det var en bok som man enbart sålde på ICA, för ett ganska bra pris. Jag brukar vara snabb att hugga på sådana erbjudanden, det har kommit många goda måltider ur dessa böcker.

Stekta Köttbullar, en svensk klassiker, tack vara IKEA. Vilka drycker har man här?


Det framgår att den svenska klassikern, köttbullar, numera är en nationalklenod och svensk världsstjärna mycket tack vare IKEA, som har den med sig i alla sina varuhus runt om i världen. Den serveras ofta med lingonsylt, som är söt, syrlig och lite sträv. Ta bort lingonsylten och häll upp ett glas rött vin, som har samma egenskaper, och du får en helt annan smakupplevelse, enligt författaren.

Köttbullar är barnbarnens favorit- Drycker till det?

Köttbullar tillhör i och för sig barnbarnens favoriter också, så jag vet inte vad som händer om jag toppar med ett bra rött vin. Å andra sidan, ibland käkar vi köttbullar, utan att barnbarnen finns med, så det finns möjlighet att testa. Lovar att jag ska göra det nästa gång maträtten hamnar på vårt bord. Man kan säkert prova med pannbiffar där det också finns lingon, eller en annan klassiker, Raggmunk med fläsk. Bort med lingonen och häll upp dagens glas med röda vinet, ett glas om dagen säger läkaren, det är för min del, alldeles för få dagar där jag uppfyller läkarens önskemål.

Drycker till sparris!


En annan av mina höjdare berörs i artikeln, sparris. Det ska tydligen förhöjas med mineralvatten enligt etikettboken, men författaren föredra vin, om du nu tillagar sparrisen med lite olivolja, riven parmesan och nymalen svartpeppar. Det är ju ungefär så vi brukar inta vår sparris, kanske inte rå, vi föredrar att den har några minuter i kokande vatten, men sedan så stämmer det. Jag har faktiskt provat ett gott vin till detta, då vi ibland har det som förrätt på någon av våra helgmåltider, då det gärna ska vara lite festligt.

Dryckestraditioner


Bland övriga dryckestraditioner finns egentligen bara en, öl och nubbe, som vi svenskar har till alla högtider, så oavsett om det är julbord, eller regnig midsommar, så häller vi öl och nubben i glasen. Det är kanske dags att byta ut dessa båda drycker mot en, och då ta ett vin av god kvalité, det tror jag skulle uppskattas av många. Öl och framförallt nubben uppskattas långt ifrån av alla, men ett gott vin kan förhöja stämningen ordentligt. Numera finns ju alltid alternativet vatten, både kolsyrat och rent. Många val blir det bland dryckerna, prova dig fram och skapa din favoritlista.

Drycker i form av kolsyrat vatten går alltid hem.