Digital tidning

Digital tidning i stället för papperstidning.

Jag är uppfödd med två morgontidningar. På Gotland, där jag är uppfödd fanns det två morgontidningar, och ett tag en eftermiddagstidning. Så småningom blev det bara två morgontiodningar, efter en del sammanslagningar. Det ska väl sägas att ön är relativt liten, så det stod ungefär samma sak i de båda tidningarna, förutom de fördjupande reportagen. Numera läser jag en av de två på min surfplatta, en digital tidning, och det kan jag göra exakt var som helst. Det enda som krävs är en uppkoppling på nätet, något som man idag kan få nästan var som helst. En av kvällstidingarna läser jag numera via Readley, där jag också hittar en hel del magasin. Men DN tar jag direkt, och jag får läsa en del gamla nummer på köpet.
Så vad är då skillnaden med en hemsida och att läsa en digital tidning? Alla nyhetstidningar har numera en hemsida, en del tar betalt andra bjuder på de nyheter som man lägger på hemsidan. En digital tidning är en exakt en kopia av den tryckta tidningen, med alla annonser och texter på samma plats och samma design. Läser man i mobilen så blir texten ganska liten, men med enkla medel kan man ändra storleken, så att den blir läsvänlig. Ibland kan man också klicka på texten, och då får den större, ibland läsvänlig, men ofta behöver man justera texten än mera.
Jag läser min digitala tidning i min surfplatta, och det fungerar alldeles utmärkt. Jag kan direkt läsa rubrikerna och är det något som lockar mig, så kan jag enkelt förstora den löpande texten så att jag kan läsa.
Det andra jag verkligen gillar är platsen jag läser. Jag behöver inte jaga efter tidningen, den finns alltid med mig, oavsett om jag är hemma, eller på resa. Tiden är det andra. Jag kan inte den exakta tiden när tidningarna ligger färdiga att konsumeras, skulle tro att de finns på plats omkring midnatt. Det är perfekt för en kille som jag, som ofta har sovit färdigt vid tre – fyra på morgonen. Jag bara glider upp, tar med min surfplatta, sätter på kaffet, och börjar läsa. Innan morgonen har gått över till dag, så har jag konsumerat minst tre dagstidningar, och det oavsett om jag sitter vid mitt köksbord, eller befinner mig på resa i Kroatien eller annorstädes. Visserligen har jag varit med om att man inte kan läsa tidningar när man är utomlands, men jag tror man har ändrat på detta. Filmer och TV-program kan man inte se, undantag några länder i närheten. Men generellt är det stopp. Det bekymrar mig mindre, bara jag får läsa min morgontidning. Så mitt tips är, som du säkert redan listat ut, börja läs din tidning digitalt. Du får den med dig hela tiden, och behöver inte bekymra dig för om någon tryckpress går sönder, eller om tidningsbudet inte kommer fram. En uppkoppling, och sedan är du hemma.
När du väl har lärt dig läsa tidningen digitalt, så kan du utnyttja detta genom att skaffa dig någon prenumerationstjänst för magasin. Det finns ett flertal, här är några, utan någon som helst inbördes ordning. Du kan ofta skapa dig ett konto och prova tjänsten under en tid. Utnyttja den möjligheten, så hittar du säkert just ditt sätt att läsa. Readly, pling, Buyandread, Ztory, wype, Flipp. Det är möjligt det finns flera, men det här är vad jag har hittat nu.

Readly

Readly är nog det företag i Sverige som har kommit längst med digital tidning. De får in magasin och dagstidningar från 800 förlag över hela världen, det finns idag cirka 5 000 titlar. Man har expanderat så pass att man finns i närmare 50 marknader. När du skaffat din prenumeration, så kan du enkelt logga in och bestämma vilka marknader du vill ha dina magasin ifrån. Jag lovar, det är inte bara Sverige som ger ut magasin, det kryllar av dessa. Och är du en språkbegåvning, så kan du bättra på din tyska, franska eller finska genom att läsa magasin på dessa språk, eller en hel del andra.
Skaffar du en konto för 99 sek i månaden, så kan du koppla upp dig på fem enheter, samtidigt, du kan läsa llt offline, det vill säga du kan ladda ner aktuellt magasin i din surfplatta, och behöver inte vara uppkopplad när du läser. Någonstans ska det finns möjlighet att läsa eböcker, jag har dock inte hittat den möjligheten. När du skapar ett konto får du möjlighet att prova på innan du bestämmer dig. Det finns en månads kostnadsfri provperiod.
Readly är inte knutet till något enskilt förlag, utan man tecknar avtal med de som passar in i utbudet.
Readly finns i följande länder: Sverige, Tyskland, UK, USA, Ukraina, Turkiet, Thailand, Swaziland, Singpore, Polen, Filippinerna, Norge, Nedeländerna, Litauen, Italien, Indien, Irland, Frankrike, Finland, Danmark, Schweiz, Kanada, Australien och Österrike.

Digital tidning 4

Pling


Pling ägs av Aller Media och det innebär att det i första hand är förlagets magasin som finns i utbudet. Aller Media är ett stort förlag, så jag tror säkert att det finns ett, eller flera magasin som passar dina intressen. Förutom svenska magasin finns det en del utländska, i första hand danska och engelska. Pling.se

Wype

Här får du en månad alldeles gratis för Bonniers många magasin.

Digital tidning 5

Buyandread

Det här skiljer sig lite från de övriga. Är du på jakt efter ett enskilt nummer av ett magasin, så kan det här vara rätt plats. Buyandread säljer lösnummer för 25 spänn styck. Även kvällstidningarna kostar 25 spänn, där varje bilaga räknas som ett exemplar, således 25 spänn. Fel av mig, när jag tittar vidare så finns det bilagor för 43 sek och ett vanligt magasin, Leva och Bo för 19 sek. Jag hittar inget direkt system för detta, så är du intresserad, så får du glida in på hemsidan, och själv bilda dig en uppfattning.
Det finns en hel del lokaltidningar i utbudet. Arboga tidning och Avesta tidning är två exempel, det finns många fler.
Bolaget bakom sidan är norskt, kommer från Vesteröy
Gå till hemsidan, buyandread

Ztory

Här kan du få en fjortondagarsperiod att prova. Till skillnad från de övriga, så finns här ett antal barnböcker i utbudet. Det ska finnas 1290 barnböcker och 853 magasin, samt tre nyhetstidningar (Expressen, GT och Kvällsposten)

Digital tidning 6

Flipp

Denna del ägs av Egmont och det är i första hand deras digitala tidning som finns. Många serietidningar. Se listan nedanför. Om du idag prenumererar på någon av Egmonts papperstidningar, så kan du aktivera ett konto och få läsa den tidningen digitalt. När du skapar ett konto, så får du idag första månaden gratis, sedan kostar det 99 sek per månad.

Agent X9
Auto Motor & Sport
Ankeborgs samlarpocket
Bagaren och Kocken
Bamse i lite olika versioner
Bilar
Båtnytt
Café
Classic Motor
Disney Nyheter
Disney Prinsessor
Fantomen
Frost
Glutenfri
Goal
Goal Jr
Hemmets Journal
Historiska Brott & Mysterier
Hus & Hem
Hus & Hem Trädgård
Husvagn & Camping
Hälge
Hälge Extra
Hälsa
IcaKuriren
Julia
Julia Bag
Julia Stars
Kalle Anka & Co
Kalle Anka Junior
Kalle Anka Klassiker
Kalle Anka Pocket Special
Kalle Anka Skollov
Kalle Ankas Pocket
King
Knasen
Kungliga Magasinet
Lasse-Majas detektivbyrå
Marvel Avengers
Min Häst
Musses deckargåtor
Nära
Pets
Power Magazine
Praktiskt Båtägande
Pro Hockey
Robot
Robot Presenter
Robot Speciel Poké
Scandinavian Retro
Stickat & Sånt
Svensk Golf
Svenska öden % Äventyr
Utemagasinet
Vagabond
Wheels Magazine
Åka skidor
Alt för damerne (Dansk)
Alt om Fiske (Dansk)
BoligLiv (Dansk)
Ditt Bryllup (Dansk)
Euroman (Dansk)
Eurowoman (Dansk)
Fit Living (Dansk)
Gastro (Dansk)
Hendes Verden (Dansk)
Hjemmet (Dansk)
Hytteliv (Dansk)
Kamille (Dansk)
Maison Interiör (Dansk)
Maison Mat og vin (Dansk)
Rum (Norsk)
Vi menn (Norsk)
Villmarksliv (Norsk)
Vores Börn (Norsk)

Flipp.se

Kidsread

Här har du massor med barnböcker, godnattsagor och spännande äventyr för barn i alla åldrar. Givetvis kan du prova kostnadsfritt, här i två veckor. Kidsread

Bookbeat


Ladda hem appen och skaffa dig ett konto. Du har massor med ljudböccker att välja mellan, allt från den senaste Läckberg till… ja du får välja själv. Finns boken som en ljudbok, då finns den med alla sannolikhet här hos Bookbeat. Du får prova gratis under två veckor.