Den inre rösten!

Den inre rösten

Har du, liksom jag, råkat ut för den? Den inre rösten som säger till dig att sluta vara så duktig, kasta dig i soffan och sappa på TV:n i stället, plocka fram chipspåsen, och eller ett glas vin. Den där motionsrundan eller vad som nu stod på programmet, den kan du kanske fixa någon annan gång. När du väl fått på dig skorna, och bara ska hämta gå-stavarna, det är då rösten slår till, och ganska enkelt övertygar dig om att soffan är ett bättre alternativ.

Den inre rösten!


Det hela börjar egentligen redan på morgonen, om du ska hantera din inre röst, eller inte. Innan du stiger upp, som du gör med en faslig fart, ligg kvar i sängen och njut av det lugn som finns i sovrummet. I stället för att leta ljud som du kan störa dig på, plocka fram huvudet och försök fundera ut hur dagen ska gestalta sig. Ska du ta en promenad, fundera på när du tycker promenaden är som skönast eller bäst. Är det under själva promenaden, när du passerar något speciellt område, eller är det kanske när du står i duschen när du kommit hem. Oavsett vilket, så får du en positiv känsla, och det är exakt den känslan du ska bevara, för att övertyga din inre röst om att promenaden är betydligt bättre än vad din inre röst talar om för dig, chipsen och soffan.

Frukost med en kopp te - Den inre rösten!
Frukost med en kopp te – Den inre rösten!
BIld av Terri Cnudde från Pixabay


Du har säkert flera saker under dagen, som du vet att du egentligen vill göra, men där din inre röst kan övertyga dig om att soffan och chipsen är bättre. Tänk morgonpositivt, tänk dig att du förbereder dig för en modefotografering på lunchen. Då skulle du säkerligen inte bara dra på dig dina mysbyxor, och en halvsliten tshirt. Nej, du skulle stå först i badrummet, du skulle stå länge i duschen, och verkligen njuta av de sköna varma vattenstrålarna, när du torkat dig känner du dig riktigt fräsch. Sedan ska du raka dig med omsorg, borsta tänderna, om du nu inte gör det efter din Superfrukost. Frukosten sägs vara dagens viktigast mål, då är frågan varför du oftast häller i dig en kopp kaffe med en rostad macka, med ett ganska fett lager marmelad, som egentligen består av ett paket socker, peppar du dig dessutom med morgonblossen, då har du verkligen gett din inre röst övertaget, skulle tro för resten av denna dagen.
Nej ägna en tid åt att plocka fram kokböckerna du har i hyllan där i köket, böckerna är inte bara prydnad, de innehåller ofta riktigt bra tips på mat, och ibland en bra frukost. Försök åtminstone att läsa lite näringslära, och välj sådant som du vet att du gillar. Själv hänger jag ofta, inte alltid, igång med en smoothie, med lite frukt i botten och så fyller jag på med A-fil. Till detta kan det bli en kopp te, och kanske en hård macka, här är mitt lilla dilemma, jag använder Bregott, skulle nog välja en keso eller annat nyttigare, men man kan inte få allt. Vidare, om jag nu har haft minnet att köpa en vattenmelon eller honungsmelon, så blir det någon skiva av detta, också. Jag avslutar detta med en kopp kaffe. När jag reser mig från bordet och dukar av, så är jag fylld med näring och nyfiken på att kasta mig över dagens utbud av grejer jag ska ta mig an.

Hemmakontor - Den inre rösten
Hemma kontor – Den inre rösten!


Jag har förmånen att sitta hemma och jobba, så jag har ingen buss eller annat att passa. Nej i stället åker datorn igång, och så skriver jag. Men innan jag sätter igång med allt detta, så tar jag fram min lista över saker jag ska göra under dagen. Jag lovar dig, på den listan du nu tyckte vara så viktig i går när du skapade listan, av den kan du säkert stryka minst tre grejer som egentligen inte tillför ett skit, bara att det ska göras, och som du tar tid. Nej, läs igenom listan, välj ut de tre saker som du anser vara viktigast, om det är att skriva en bra text, eller ringa några antal, eller gå och handla i butiken, gör detta först på dagen. Finns det några hinder, till exempel att din butik inte är öppen, byt butik, ditt dagsmående är viktigare än att vänta på att butiken ska öppna.
Tiden går och snart är det lunch, välj nu en lunch som tillför din kropp något positivt. Kanske du ska skippa den feta stabbiga lunchen som egentligen behöver de där två timmarna fram till eftermiddagsfikat för att du ska komma upp på topp igen. Leta efter alternativ, kanske det räcker med en trevlig sallad, som du har fixat hemma. Den har två fördelar, dels påverkar det din plånbok, och dels påverkar den din buk. Du slipper få den där fettranden kring buken, som du nu måste sätta av tid för att få bort, då via gymmet, eller annan motion. Käkar du ordentligt, så räcker det kanske att du tar en promenad som sträcker sig en busshållplats eller kanske två när du åker till eller från jobbet. En fettlunch kan ge dig kanske 1000 kalorier som ska förbrukas, tar du salladen med lite vettig dressing, så kan du komma undan, med kanske en femtedel. Det motsvarar en promenad på cirka en halvtimme. Tar du den tunga lunchen, behöver du promenera fram till eftermiddagsfikat, 2,5 timmar. Välj din lunch med andakt. Den påverkar resten av din dag, och lite fräckt uttryckt, resten av ditt liv. Om du inte kompenserar ditt lunchintag, så kommer du, förr eller senare att behöva skaffa nya kläder, din kropp kommer att må sämre och du skaffar dig förutsättningar för en betydligt sämre hälsa. Om du nu har skött dina intag av föda, och tagit den där promenaden på en eller ett par extra hållplatser vid bussen, så tror jag du känner dig betydligt piggare när du kommer hem, du behöver inte kasta dig på soffan och vila, du kan kanske leka en stund med barnbarnen, eller laga en god och näringsriktig middag, som ni äter tillsammans, de av familjen som är hemma. Kanske det kan bli en uppiggande diskussion om något trevligt, en semester, eller så.
Så avslutningsvis, rätt grejer på rätt plats i rätt tid, så kommer du att må riktigt bra, och kan göra alla de grejer som du verkligen vill göra, i stället för att ligga på soffan och drömma om allt du skulle vilja göra.

Hund i slapparläge
Hund i slapparläge