Covid sprutan tagen

Covid – Bokad för Spruta


Så har det då hänt, jag har intagit min första spruta mot Covid – 19, och det känns väldigt bra. Jag är född 1955, så det blev min och vår tur nu. Bara att kasta sig över telefon och boka. Fick tid ganska snabbt. Det ä många som har fått sin första spruta nu, kolla på FHS, Folkhälsomyndighetens sida om Covid.

Förra gången jag vaccineradesFörra gången jag vaccinerade mig var i småskolan, jag minns inte för vad, men jag minns stämningen. Då radades vi upp hela klassen, i någon form av ordning, ålder eller efternamnet, kan det ha varit. Så av med tröjan, alla, oavsett tjej eller kille, stod där i bar överkropp. Det blandades friskt.

UpplevelsenDe som stod före oss i kön, kom ju ut, med olika former av skräck i ansiktet. Sådant skrämde ju givetvis upp oss andra, så när det blev min tur att kliva in i rummet, så var det med mycket darr i benen. De andra hade ju berättat hur gigantisk sprutan var, och hur ont det nu skulle göra, det var många gånger värre än tandläkaren, det visste man ju hur ont det gjorde när hon kom med sin borr. Bara ljudet skrämde ju en.

Inte med sanning överensstämmandeNåväl, inne på rummet fick jag sätta sig på en stol, sköterskan kände på armen, och torkade av lite. Sedan tog, jag tror det var läkaren, på andra sidan skrivbordet ton, när han eller hon frågade när jag var född och vad jag hette. När denna procedur var klar, så fick jag gå. På frågan om den fruktansvärda sprutan, så log sköterskan och meddelade att jag redan hade fått den. Så fruktansvärd var den. Läkarens uppgift var att snacka bort mig, det gjorde han eller hon med den bravur, jag märkte inte att det stack till.

Samma procedur, utan läkarePå ungefär samma sätt var det i går, dock utan läkare, men med en pratglad sköterska. In på en pall, hustrun fick sitta på en stol och hon började med hustrun. Jag såg nålen, ja, jag vet inte vad som gick genom huvudet, nålen var lång, och jag tänkte, den där kommer ut på andra sidan. Jag fick koncentrera mig på att slappna av. Så kände hon efter muskelfästet, för att veta var hon skulle peta i den där låååånga nålen. Hon snackade fortfarande, ordförrådet var rikt, kan jag säga.

Sprutan i, utan att det kändes, även denna gång.Efter injektionen informerade hon oss om eventuella biverkningar. Det kunde bli lite feber och illamående på aftonen, men det var ingen fara. Däremot, om vi känner något om två veckor, då är det transport till sjukhuset som gäller, då kunde det ha hänt något. Jag är inte orolig. Vi fick Astras vaccin, ett vaccin som sköterskan kunde varit säljare för, hon talade sig väldigt varm för detta. För min del spelar det ingen roll vilken modell de stoppar i mig, jag kan ändå inte avgöra om det skulle kunna vara dåligt för mig, det finns andra som har den kunskapen, och då får jag lite på dom som kan.

Nästa spruta bokadOm ungefär två månader kommer nästa spruta. Två veckor efter det, så ska vi ha ett fullgott skydd. Efter första sprutan så finns det ett skydd, men det blir bättre om man får den andra sprutan, också. Så då får det bli så. Det jag absolut mest ser fram mot är att resa. Det ska ju komma ett pass i juni, som intygar att man är frisk och att man fått sitt vaccin. Med det i handen, hur det nu utformas, så ska vi kunna resa ganska fritt i Europa, så årets höstresa planeras för fullt.

Följer intensivt vad som händer i EuropaFöljer ganska intensivt vad som händer nere i Europa, det måste jag säga. Vår plan är södra Spanien och delar av Portugal, kanske lite i Frankrike och en del städer i Belgien. Vi gillar arr resa.
Vi åker i september, då bör ju pandemin ha lagt sig ganska ordentligt, våra vaccinpass ska vara klara, och vi bör vara ordentligt vaccinerade. Hålla lite avstånd, så bör det fungera, vi åker bil, så det är bara hustrun och jag, och vi bor ihop sedan snart 20 år, vi bör vara inneboende i varandra. Spännande framtid, på det personliga planet.

Barnbarn givetvisDessa små gunstlingar ingår givetvis i önskemålet om att göra andra saker. Vi har inte sett alla barnbarn på säkert över 18 månader, eller åtminstone mars förra året. Det kanske bara blir 14, men det är ändå alldeles för länge. Nu kan vi kliva in och vara med på lite grejer, kanske en skolavslutning i år.

Covid - 19 - sprutan tagen.
Covid – 19 – sprutan tagen.