Bra Pension – Ekonomi – Låga kostnader

Se över dina kostnader i tid inför pensionen!

I helgen var jag i huvudstaden och träffade på ett par, som satt i en ganska fin lägenhet, relativt hyfsat centralt. Det orange kuvertet hade kommit och mannen var bekymrad över framtiden. Han närmade sig pensionsåldern, och trots bra jobb och hyfsat hög lön, åtminstone jämfört med min, så skulle ha få ut omkring 12000 av det allmänna. Bekymret var att de hade en hyra om drygt 16 000 kronor, varje månad. Så länge de lever båda, så kan de ju betala, men det kommer dagen då en av de lämnar in, och då kan den andra sitta där, men snabbt tvång om att lämna lägenheten. Till vad? Det är nog en fråga som behöver besvaras.

Bostad med låg avgift!Jag tror på en annan taktik, att skaffa sig bostad, med mycket låg avgift, så att man kan stanna kvar även om partnern går ur tiden. Det är kanske lättare än sagt. Men jobbar du, så kan du med all säkerhet köpa dig en lägenhet. Du behöver inte skaffa det flådigsate, utan mera se på hur hög är avgiften. Skaffar ni lån, så teckna då en bra försäkring, en sådan som betalar ut ifall någon faller ifrån. Då kan ni sitta säkert och även slippa bekymret att tvingas flytta. Du kanske vill flytta, men då av andra skäl, då bestämmer du ju själv, och kan ta det i din takt.

Egna tankarFör egen del sitter vi i en ganska nyinköpt lägenhet, med i sammanhanget ganska små lån. Cirka 1,2 millar. Men det finns försäkring som löser ut halva lånet ifall en av oss går ur tiden. Den överlevandes del av bostadskostnaden blir då ungefär 6000, (En avgift på 4000 och lån på 2000) Med en allmän pension om nästan 12 000 netto, så kan man köpa mat även om man blir ensam. Till detta ska läggas några tjänstepensioner och någn privat, så våra lägen är ganska bra. Men vi har också funderat i dessa banor, under en ganska lång tid. Oavsett var vi har bott de senaste tjugo åren så har bostadskostnaderna aldrig överstigit 6000 totalt. Hade vi fått förslag på bostad för 16 000, så kan jag säga att vi båda hade backat. Det är visserligen inga problem att klara av detta när båda förvärvsarbetar, men det blir gigantiska problem ifall någon trillar bort.

Mitt tips – låga kostnader i första handMitt tips är, att det gäller inte enbart att skaffa höga inkomster, det gäller definitivt att se över sina kostnader. Ett annat fenomen när det gäller att skaffa höga inkomster, så innebär det ofta ett betydligt högre ansvar, och med det är det lätt att man skaffar sig stress. Det är absolut inget vidare. Stress påverkar din livsstil och livslängd, det finns det många som påstår, och har fog för.

Stress, ingen bra livssituation.Stress kan givetvis komma sig av en taskig ekonomisk situation, så som gigantisk hög hyra, och ett orange kuvert. Ta mina tips på allvar, skaffa dig kommande bostad, när du kan och inte när du blir tvingad. Det senare brukar leda till dåliga val, då det sällan brukar finnas bra alternativ. Bra val skapas av bra framförhållning. Du ska även skaffa boken – Lev länge och väl! Där finns det en hel del vettiga tips! Du finns den även på Bokus.

Passerat femtioSå om du passerat femtio, kanske vaknar upp dagen efter kalaset, så kan jag tycke det vore bra, om du sätter dig ner med din partner, och planerar framtiden. Nu kanske sitter i ett vackert hus, som ni har betalat klart på. Gör nu för gud skulle inget hypotekspension eller vad de kallar det. Största bluffen i historien, om jag får säga vad jag tycker, och det gör jag, åtminstone här på min blogg. Ett hus kan ju vara trevligt att bo i, men det kräver sitt underhåll, oavsett om man vill eller inte. Troligtvis kan ni inte bo billigare, men som sagt, det ska underhållas. Ligger det i hyfsat område, kan ni kanske få en bra slant för detta. Jag skulle rekommendera att ni då tar den slanten, tittar på en lämplig bostadsrätt, där man prioriterar låga avgifter. I en bostadsrätt bor ni relativt underhålls fritt, det brukar finnas fastighetsskötare som ordnar det mesta, kanske att ni får betala en lite slant om det blir stopp i avloppet, men utanpå sköter föreningen det mesta. Har ni villan som insats brukar det finansiera åtminstone större delen av kostnaden. Och framöver sitter ni med en mycket låg kostnad, och behöver inte oroa er för låga pensioner. Ni har satt er på bra position.

Pension med frihet!
Pension med frihet!