Hyra eller köpa bostad utomlands

Det är många som funderar på att skaffa sig en fast bostad utomlands, ofta för att kunna fly den svenska vintern. Då handlar det om att skaffa bostad i södra Frankrike, Spanien, Italien, eller Grekland. Kanske Cypern eller Malta, men dessa två medelhavsöar måste man som regel flyga till. Då är det bättre med det Europeiska fastlandet där det kan finnas alternativa resvägar, så som bil eller tåg.
Ett nytt land som kommit på tapeten på senare tid är Kroatien, och jag skulle gissa på att nästa land kan bli Albanien, eller Montenegro.
Men oavsett om du vill köpa, så måste du veta att du gillar området, och därför kan det vara ett tips att hyra en bostad en månad eller så. Det är ofta en ganska hög utgift, jag slog lite snabbt på nätet och 30 000 för en månad tillhörde inte ovanligheterna, snarare var det en låg hyra för en någorlunda lägenhet om kanske två rum och ett kök. Vill du bo i en större stad, så ska du öka priset ordentligt, då är nog det lägsta omkring 50 000. Det finns svenska bolag som erbjuder långresa till olika semesterorter för några tusenlappar per person. Men då får du bo på hotell, kanske del i dubbelrum. Det är ett lågt pris, men med begränsade valmöjligheter. Till fördelarna är att du får resan inkluderad.
Men man kan ha tur, också. Har du bestämt när ni kan resa och hur länge ni vill vara borta, så är det bara att glida in på någon bra boendesait, och fylla i förutsättningar och se vad som finns. Jag hittade ett vackert dubbelrum under en månad för ungefär 12 000 sek i centrala ROM. Det får nog anses vara ett fynd, till det negativa är att man får dela toalett.

Hyra eller köpa bostad utomlands 1
Semesterbostad vid havet, dock inget jag har hittat, och det är en bild hämtad från Pixabay.

Bostad i Frankrike

Frankrike är stort och har en hel del intressanta platser där man säkert kan njuta av varmt väder och en trevlig bostad. De flesta vill samlas i de södra delarna, där Medelhavet tar emot. Men som vanligt, ju fler som vill till samma plats, ju högra priser. Kan du tänka dig lite inåt landet, så finns det en hel del hus, ibland som små slott, som går att köpa för rimliga pengar. Min rekommendation är ändå att hyra först i staden eller området, så att du känner dig hemma. I Frankrike är det än viktigare med språket, om du vill bosätta dig på någon plats. Visserligen börjar talesättet om att fransmän inte talar annat än franska att falla lite, men det gäller främst den yngre befolkningen. Kommer du bland lite äldre, så gäller ännu talesättet. Förr sa man att Fransken inte ville tala något annat språk av stolthet, men det har nog oftare orsaken i att han inte kan något annat än Franska, och då är det inte lätt. Jag minns en resa vi gjorde, vi åkte iväg tidigt på morgonen och efter en tag kom vi till en liten by. Kaffesugna var vi, vi såg ett café som höll på att öppna så vi parkerade bilen och klev in på cafét. Ännu folktomt, bara en äldre man som hälsade oss välkomna. Vi bad om kaffe på engelska. Han stod som ett frågetecken. Som tur var hade han några koppar på disken, så jag tog en kopp och pekade på den. Då sken han upp och hällde upp kaffe, eller vad det nu var, svart i vart fall. Hustrun gjorde samma sak, han visade upp ett kvitto, vi betalade och tog våra koppar, så det löste sig. Men hans kunskaper i Engelska var ytterst begränsade, å andra sidan var våra kunskaper i Franska om möjligt än mer begränsade. Man kan ställa sig frågan om det är vi som besökare som ska kunna landets språk, eller om folk i besöksnäringen ska kunna fler språk än sitt egna. Kan vara något att tänka på. Vill du läsa mera om Frankrike och att köpa bostad där så har jag en artikel på bilresaieuropa.se Surfa gärna in där och läs.

Hyra eller köpa bostad utomlands 2
Semesterbostad

Bostad i Italien

I Italien kan du nästan bo vart som helst. Det finns områden som betingar ett högre pris, men håller du dig utanför de mesta attraktiva resmålen, så finns det ganska mycket att välja på. Det mesta finns omkring Rom, Florens och östra sidan upp mot den Franska gränsen. Jag sökte i hela Italien för att hyra hela spetember och jag fick fram 2389 förslag, med priser från 5680 sek till 174690, visserligen var det för 22 personer, något fler än för hustrun och jag.
Jag letar vidare nu på AirBnb. Hittar en etta på San Benedetta del Tronto, som ligger en bit ner på den Italienska östkusten. Lägenheten kostar 3790 inklusive alla avgifter. Lägenheten ligger 50 meter från havet

Bostad i Kroatien

Kroatien är numera som ett andra hem för oss svenskar. Lite som Spanien var för förra generationen. Utbudet av semesterbostäder är också ganska högt, jag hittade 3503 stycken som är lediga hela september. De allra flesta ligger vid kusten men det finns några omkring huvudstaden Zagreb och så finns det några få mot gränsen till både Bosnien-Herzegovina och Serbien resp Ungeren. Den billigaste hittar jag för 6124 och den med högst pris hamnar här på 249396 för en månad. Får ändå bara plats med sju personer, På 178 kvm.

Hyra eller köpa bostad utomlands 3
En sandstrand nära bostaden är alltid uppiggande

Bostad i Spanien

Att hyra ett hus i Spanien innebär att du hamnar på östkusten, egentligen hela vägen från den franska gränsen hela vägen och till den portugisiska gränsen. 1134 bostäder finns det att välja mellan, allt från 6132 till lyxet 181 000 sek. Själv skulle jag nog föredra den billigare varianten. När jag ser på den verkar den passa mitt syfte bättre, nära till stranden och nära till staden. Det fanns ett antal av den modellen i området.

Bostad i Grekland

I Grekland kan du välja mellan fastlandet eller någon av alla de många öarna i den grekiska arkepelagen. Eller jag kanske ljuger en del, du kan välja på KOs eller Kreta om du ska ut i havet en bit, övriga finns betydligt närmare fastlandet, Mykonos, Tinos är de alternativen jag hittar. Grekland är också betydligt högre pris än övriga Europa, här börjar det på 11000 för min provmånad, och slutar på 139 000 för ett ganska stort hus några mil nordost om Athen. Du får ett ganska nybyggt semesterhus, med både pool och innegym, samt en del cyklar att disponera.
Väljer du den lägre prisklassen, så hamnar du söder om Athen, cirka tjugo mil, men ändå väldigt strandnära

Bostad i Tyskland

Det här är för mig ett genomfartsland, men efter att ha läst en hel del, så känner jag nu att här kan jag säkert bo en månad. Jag hittade 860 bostäder från 6050 sek till pigga 157 538. Men då får du också 165 kvm nära stranden, och med plats för 14 personer. Huset ligger just vid den polska gränsen vid Östersjön.
Annars sprider sig semesterhusen runt om i hela Tyskland.

Bostad i Ungern

Här finns ett ganska stort utbud av lägenheter med mina förutsättningar, en hel månad i September. De flesta ligger kring Balatonsjön, Någon i Budapest, och så finns det lite utspritt i övriga Ungern. Priser från drygt 7000 till en bit över 200000 sek för en månad. Jag tycker att prisnivån i Ungern är ungefär som i Grekland, det vill säga något högt. Jag letar vidare, byter sida till AirBnb och hittar en liten lägenhet i Budapest. Ganska litet och bara en queen-säng vilket brukar innebära ganska trångt, en säng som kanske är 160 cm bred, för två fullvuxna. Allt går i och för sig. Den här lägenheten kostar 5005 kronor inklusive städ och andra avgifter. Om lägenheten i övrigt motsvara det som bilderna visar, så är det ett väldigt bra deal, det må jag säga.

Bostad på Malta

Denna härliga medelhavsö strax norr om den afrikanska kusten bjuder på många trevliga semesterboenden. Du kan inte använda Novasol här, för de har inga semesterlägenheter, utan du får hoppa vidare till hometogo. Jag har icke testat dem, men de bör vara seriösa. Du får boka på eget bevåg.

Var finner du din bostad?

Jag har letat på i stort sett två förmedlare: Novasol och AirBnB. Det finns säkert flera, och på Malta kan du använda Hometogo. Hos Hometogo finns det flera områden än Malta. Logga in så får du se.

Mitt tips är att läsa på ordentligt framförallt vilka regler det är som gäller vid avbokning. Trevlig resa.