Besöksmål Skarhults slott i Skåne

Resmål när viruset har passerat? Då har jag ett förslag, ställ in kompassen till strax norr om Eslöv, där Skarhults slott är placerat. Denna sommar skapar man en utställning om Ester Blenda Nordström. Känner du inte henne så kan jag säga att hon levde för omkring hundra år sedan, och hon var journalist, egentligen den första wallraffjournalisten, fyrtio – femtio år före den tyske journalisten Gunter Wallraff kom på idén och fick äran för den. 1914 var Ester på G, hon utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Det resulterade i en hel del artiklar i SVD och även en bok”En piga bland pigor”. Läs den gärna, det är ett samtidsreportage. Det finns en nyutgåva av förlaget bahåll och du hittar boken hos de flesta större bokutgivare.

Besöksmål Skarhults slott i Skåne 3

Skarhults slott ska du ändå besöka.


I en väldigt vacker miljö, Skarhults slott, så har familjen von Schwerin och de har haft en hel del utställningar redan under några år. Den dolda kvinnomakten har varit på slottet några år nu, och den visar vem som verkligen bestämde på slottet. Man tror ju att det är männen som nu står på alla papper, men det berodde på att kvinnorna ofta inte fick äga eller ärva gods och egendomar. Men det var i många fall kvinnorna som styrde. Kika in på utställningen “Den dolda kvinnomakten”, det verkar som att den ska visas även denna sommar 2020. Mera info hittar du på slottets hemsida.

Besöksmål Skarhults slott i Skåne 3


Du ska, som jag inledde med, titta på utställningen och Ester Blenda Nordström och hennes liv. Det lilla jag har läst om henne, så verkar det som om hon har haft ett ganska spännande liv. Hon följde inte reglerna, utan satte egna regler när de officiella inte passade hennes galoscher. Utställningen är öppen mellan den 21 maj och 27 september. Missar du den, så skyll inte på mig, du är numera välinformerad.

Här är två andra besöksmål, som du ska utnyttja i sommar. Trästäderna Hjo och Nora.

En del av utställningen 2018 på Skarhults Slott
En del av utställningen 2018 på Skarhults Slott