Backpacking som Senior

Backpacking är det något för en senior?

Dags att börja Backpacking som senior. Tillhör du samma generation som jag, som missade tågluffarkortet på 1970, då innan de krånglade till det med en massa regler och begränsningar. Nu i mogen ålder finns det möjlighet att återta denna resa. Det är enkelt, skaffa dig en ryggsäck, planera lite, och så iväg. Med planering menar jag inte att du ska detaljplanera, utan bara på ett ungefär lägga upp en plan. Åker du tåg, fundera på om du ska ta till vänster eller höger när du lämnar Hamburg. Backpacking innebär val och upplevelser, hela tiden. Svänger du vänster så blir det den östra delen av Europa, och tar du till höger så har du västra delen. Väljer du inget alls så hamnar du i Italien, det är absolut inte fel, men förvänta dig inte en pizza av svensk modell, de har sina egna modeller i pizzans land. Vill du ha koll på ursprunget, åk till Neapel, det var där man uppfann denna succë. Nåväl vi tar det från början:

Backpacking som Senior 5

Beroende av vilken sida du väljer så finns det givetvis både för och nackdelar med båda sidorna, och de försvinner inte bara för att du åker i mittenremsan. Backpacking innebär upplevelser. Åker du på östra sidan så har du i bakhuvudet att det inte är så många år sedan det var i princip mer eller mindre stängt att ta sig bakom järnridån, det är betydligt enklare idag. Den enda skillnaden idag kan jag nog säga vara valutan, där har de inte kommit till EUROn, ännu. Det finns de som har det på G, men det tar säkert ett antal år ännu. Vissa länder har, med EU:s goda minne infört EURO som officiell valuta utan att ansluta sig. Hur det rent tekniskt fungerar det vet inte jag, och jag bekymrar mig inte. Jag vet att jag kan hala upp några EUROs och betala för mitt fika eller mat eller vad jag nu vill ha. Montenegro är ett sådant land som glider på de övriga EU-ländernas valuta, jag tror helt utan egna förpliktelser, och då inte med någon hjälp ifall behovet uppkommer. Men i övrigt ska du lära dig Zloty (Polen) Kouna (KRoatien) LEK (Albanien) och så vidare. Har du smartphone, så tycker jag du ska ladda hem en enkel valutaväxlare, så vet du dels vad valuitan heter och dels vad det kan bli i svenska pengar. Med undantag av dessa små grejer, så är det idag inga problem att resa i de gamla öststatsländerna, det är snarare en upplevelse. Vissa länder har en bra bit kvar till en bra standard, andra har kommit långt och något land har till och med passerat övriga Europa.

Belgrad - En upplevelse för Backpacking

Jag tänker på byggnadsverk i både Prag och Belgrad. I Serbiens huvudstad finns det många oljemilonärer som investerar i gigantiska byggnadsprojekt. Senast vi besökte staden, hösten 2019 hade man ett projekt igång, Ett som kallades SavaPromenade, där man bland annat skulle bygga ett hotell som blir 168 meter högt i 40 våningar. Överst skulle man bygga en skybar, jag kommer inte att besöka denna skybar, men för de som gör det kommer utsikten över Belgrad att bli magnifik.

Backpacking som Senior 5


Ett annat litet problem i Serbien är att de använder kryllsika bokstäver, lite knöligt när man läser gatuskyltar och ska hitta någon speciell. Men numera finns det appar även för sådant.

Planera. Hur ska du dokumentera din resa. Många skriver på en blogg, det ger anhöriga och andra möjlighet att läsa vad du gör.
Vart vill du åka, läs på och besök stället, sätt upp en lista på önskemål. Plocka fram de appar du behöver, kanske en karta, växelkurser, och översättare, för språket, men också för det krylliska alfabetet, om du nu reser i österled.

Backpacking som Senior 5

Genomför. Frågan är om du ska skaffa dig ett Interrail-kort. Jag är inte helt säker på att du sparar pengar, på många linjer ner i Europa måste du köpa till platsbiljett, till ibland ganska rejäla summor. Ska du resa billigt i Europa idag, så är det buss som gäller. Kika in på Flixbus som är den största arrangören i Europa idag. Jag skulle tro att du kommer till de allra flesta småorter i Europa. Annars kan det ju vara kul och åka till en knutpunt, och därifrån lite dig fram via lokalbussar. Då kommer du att lära dig lite mera om landet.

Backpacking som Senior 5

Minnas: När du kommer hem, sätt dig en stund och sortera alla dina bilder, och dina texter, för du skriver väl resedagbok. Det är en av våra resors behållningar, resedagboken. Hustrun skriver väldigt mycket, jag brukar köra. När vi så någon kylen novemberfredag öppnar en flaska vin, så kan hon ta fram sina anteckningar, och det blir att drömma sig tillbaka på ett härligt sätt. Våra resor genomförs numera på tre olika plan, dels planerar vi, eller grovplanerar, dels genomför vi resan, och så minns vi resan.
Se så, nu är det bara att börja planera, och ge dig iväg. Åker du ensam, så kan jag rekommendera tåg, åtminstone på några sträckor. På tåget är där du träffar nya människor, och skapar nya kontakter.

Klassisk bild från Prag, med Karlsbron i förgrunden och Pragborgen i bakgrunden.
Klassisk bild från Prag, med Karlsbron i förgrunden och Pragborgen i bakgrunden.