ASMR

ASMR – det nya sättet att slappna av.

ASMR.

Nya bokstavskombinationer hela tiden. ASMR står för Autonomous sensory meridian response. Fritt översatt till rimlig svenska blir det hjärnorgasm, enligt Språktidningen. Man uppnår det genom att få en intim stimulering via olika former av viskningar och typer av knaster, skarp och eller prasselljud. Men det kan även handla om en sprakande brasa eller ett porlande vatten. Den som är mottaglig för sådant ska känna ett välbefinnande. Det beskriv som ett pirrande i hjärnan. Om du minns TVn från 1980-talet, så hade ju Robert Aschberg en digital brasa i sina program.
Här är en annan videobrasa, som du kan titta på om du vill. Det var en videofilm som spelades upp på en TV-apparat i bakgrunden, det blev givetvis en succé och alla skulle ju ha den där videon.

Den gamla goda tiden!


På den tiden var man tvungen att kopiera den fysiskt innan den kunde skickas. Postverket kunde då hantera alla beställningar. Jag undrar hur många sådana videos som idag ligger och skräpar i lite olika hörn hemma hos folk. Själv hade vi inte TV3, förrän sent, och därför blev jag aldrig så intresserad av videon.
Olika människor har olika triggers. En del räcker det med de jag räknade upp, andra behöver olika kombinationer, för att man ska uppnå ASMR. Det har sedan några år bedrivits forskning inom området, och det man kommer fram till handlar om att människan får lägre puls och känner sig mera avslappnad. Det kan innebära att slutsatsen med tiden kan bli att det kan jämföras med musik, mindfulness och meditation.

Youtube


Kikar du in på Youtube och söker på ASMR får du massor med olika triggers för detta. Jag har inte lyssnat på alla, men jag skulle tro att de flesta handlar om någon form av stimulans från musik. Fast jag tog en slumpmässigt, där det var en som höll på med en tandborste och skapade ett risande ljud. Jag tyckte et var lite obehagligt, men jag kan tänka mig att andra skulle gilla det. Video hade över tolv miljoner visningar. Kanske nästa bransch!!!

Varför ASMR?


När man, 2015, frågade människor om varför de använder ASMR, så svarade de flesta var det för att koppla av, stressa ner eller kunna somna. Man vet ju att sömnproblem är ett gigantiskt problem idag, då kan det vara smart att använda ASMR för att kunna tagga ner och kunna smyga in i den där mjuka djupa härliga sömnen, den som får oss att må bra, och hjälpa vår hälsa.

Stressa ner


ASMR är ett sätt att stressa ner och kunna sova eller somna bättre. Jag tror ju, utan att på något sätt vara expert, att om man är så stressad att man måste ha hjälpmedel för att kunna trigga ner, då ska man nog leta efter orsaken till stresset, och ta tag i det den vägen. Man vet ju att långvarig stress påverkar hälsan negativt, det är absolut inte bra om du vill leva länge och väl. Men är du tillfälligt uppe i varv, så kan detta med stor sannolikhet hjälpa dig att komma ner i varv, men det kan god och lugn musik också göra.

Vad att göra?


Nu har jag inte gjort fullständig research på ASMR. Men jag kan tänka mig att det finns små CD-skivor (Jo, jag lever i svunnen tid) eller så kan man med stor sannolikhet hitta fenomenet på Storytel eller bookbeat. Jag har det senare, och där fanns det just idag, 120 olika, inspelningar. Den första jag lyssnade lite på viskade lite sexigt i mitt öra. Jag vet inte om jag orkar lyssna hela timmen på detta. Jag skulle tro att jag provar andra saker.

Amazon


Vi i Sverige har bara hållit på med detta under några få år. I andra länder, USA UK har man kommit betydligt längre och det finns givetvis en massa böcker, både i vanlig form och ljudform att skaffa sig. Jag skulle råda dig att skaffa ett konto på storytel eller Bookbeat och prova dig fra, Eller glid in på Youtube, och lyssna en stund. Du kommer inom kort på om du gillar det här eller inte.

ASMR - det nya sättet att slappna av!
ASMR – det nya sättet att slappna av!