Amorteringsfrihet

Så här i Coronatider så händer det en hel del. Jag fick för en stund sedan ett erbjudande om amorteringsfrihet fram till Augusti 2021, det är 15 månader framåt. Det kan ju ses som ganska generöst innan man börjar analysera erbjudandet. Din skuld minskar givetvis inte, du amorterar ju inget. Det som i praktiken händer är att du betalar den ränta som du skulle betalat, som vanligt.

Amorteringsfrihet 6


För egen del, med ganska nytagna bostadslån, skulle det innebära att vi inte betalar in drygt 40 000 kronor under den här tiden, det i sin tur motsvarar en räntekostnad om 670 kronor per år, så efter den 31 augusti kommer mina lånekostnader att vara 670 kronor högre jämfört med om jag fortsätter amortera nu, eller 56 kronor i månaden. Inga gigantiska summor, men ändå. När staten har blåst oss på så mycket pensionspengar, så måste man ju försöka hålla igen på kostnader.

Amorteringsfrihet 6


Om nu ekonomin i övrigt inte är förändrad, och vad jag känner till så kommer inte pensionerna att påverkas, så finns det ingen anledning att utnyttja erbjudandet om amorteringsfrihet, det kan till och med försämra dina möjligheter framöver. Numera är det lag på att amortera om du har en skuld som är över 50% av bostadens värde. Du amorterar 2% om du har skulder på bostaden över 70% av dess värde. Ligger du nära dessa gränser, så bör det vara intressantare att amortera i syfte att komma under, för kommer ni under gränserna, så skapar ni möjligheter att välja om ni vill amortera eller eventuellt ha lägre amortering. Det är en bra valmöjlighet om ni är två som bor i bostadsrätten eller i huset. Skulle en av er gå ur tiden, så kan den andre minska utgifterna bara genom att minska på amorteringarna, eller kanske helt upphöra med dessa. Det skapar utrymme, och gör kanske att den som blir kvar har möjlighet att bo kvar i fastigheten eller i lägenheten.

Amorteringsfrihet 6

Två möjligheter till amorteringsfrihet


Här har du två möjligheter till amorteringsfrihet eller åtminstone lägre amortering. Ligger du/ni på gränsen till om ni behöver betala noll en eller två procent i amortering, så ska ni kanske titta i skåpet om det inte ligger en hög med pengar där. Med skåpet menar jag era bankkonton. Det kan ge betydligt bättre effekt om ni tar fram kanske 50 000 kronor och betalar av på lånet. Dels får nu lägre ränta, på bankkontot är det sällan ni får någon ränta överhuvudtaget, så redan här är det vinst, men ni kan ju också komma under gränsen för det lagliga amorteringskravet. Innan ni gör ett sådant här drag, boka in en tid med er bankkontakt, kliv in på banken, slå er ner framför er kontakt, och berätta att så här är det. Vad händer om vi betalar in de här pengarna? Är det en knepig kontakt, som i princip säger, jag men det går bra, men det blir inga förändrade villkor, då reser ni på er, tackar eventuellt, och så går ni till nästa bank, och säger att så här är det, vad kan ni erbjuda. Är det stopp även där, ta nästa bank.

Amorteringsfrihet 9

Flera lånemöjligheter

Det finns försäkringsbolag som numera är duktiga på bostadslån, ta er en tur även dit. Eventuellt kan det bli tal om att värdera er bostad. Det brukar kosta någon liten tusenlapp, det kan ibland vara värt den omvägen.Det gäller att vara lite till och om sig, då kan det bli riktigt bra på slutet.

Amorteringsfrihet 9

Tennisstjärnans förslag! Skippa det.

Du har säkert sett hur den gamle fine tennisspelaren Ove Bengtsson gör reklam för hypotekslån. Mitt stående tips är, gå inte på den fällan, det låter väldigt fint att ni inte behöver amortera eller betala ränta på det överhypotek (låneutrymme) som er bostad har. Men jag lovar inget är gratis här i livet, och även detta ska betalas. Och går det så långt att räntorna överstiger det värde som bostaden har, då bör ni bli tvingade att göra er av med bostaden, för att kunna betala, om inte så blir efterlevande de som får mindre. Så skippa denna, enligt min åsikt, blåsning.

Amorteringsfrihet
Amorteringsfrihet eller en sportbil?